Fejlesztés a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Forrás: turizmus.com

 2018. május 22. 12:22

Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, ahol egy ötszintes központi épület körül játszótereket és állatsimogatókat alakítottak ki.

Az egykori vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működött másfél hektáros területen alakították ki a mesebirodalmat, ahol újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde, és helyreállították a fedett lovarda homlokzatát. Az új területen főként a szelídebb állatok vannak: az új állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget.

A Szőrmókosban alpakákkal, a karavánszerájnál kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított majorságban pedig magyar tarkamarhákkal, gyimesi racka juhokkal, mangalica sertésekkel lehet találkozni. A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely várja az érdeklődőket.

A Holnemvolt Vár központi építménye, a Hetedhét Palota

Fotó: Facebook

A Holnemvolt Vár központi építményében, a Hetedhét Palotában a magyar állatmesék világával találkozunk. Az ötszintes épület 2700 négyzetméterén egy oktató- és játszóház található, amelynek játékai között ismerős állatmesék elevenednek meg. A játékok mellett a létesítményben az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét Csukás István írta. A helyszínhez kapcsolódik a Frakk terem is, amely az ismert meséken keresztül oktatja a gyerekeket a felelős állattartásra.

A játszótereket, az állatkifutókat és a kézműves udvart a Resonator Vagyonkezelő Kft., a Gelka System Kft. és a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. alakították ki. A játszópark további elemei még ezután születnek meg: a fejlesztés része lesz a Sünispotály, amely az állatkertben zajló mentőmunka új központjaként funkcionál majd; ezen a bázison ismerheti meg a közönség a munka részleteit is. Kialakításra vár a területen lévő Cápasuli is, amely a Pannon Parkhoz kapcsolódó fejlesztés egyik eleme. A leendő Park központi építményéhez, a biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is kapcsolódni fog, ahol a közönség különféle cápákat láthat majd. Ehhez azonban szükség van egy cápaneveldére, amely a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül, és a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a közönség előtt.

Kapcsolódó cikkek

Újra Állatkertek éjszakája

2017. augusztus 03.