Fókuszban a Baltikum és Lengyelország az Európai Hidak fesztiválján

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 27. 11:12

Az Európai Hidak immár hatodik alkalommal válogat az izgalmas kulturális értékekkel bíró országok alkotásaiból: idén ősszel a Baltikum és Lengyelország sokszínű kultúrájában merülhetünk el.

Száz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”. Komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi est és egy izgalmas szimpózium: idén a balti országok – azaz Észtország, Lettország és Litvánia –, illetve Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak. A fesztivál szeptember 16-án Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia koncertjével kezdődik, és számtalan különlegességgel várja a látogatókat.

A Warsaw Village Band koncertjén közös hangra talál a városi és a falusi kultúra

Fotó: Radek Polak

Szeptember 21-én, 22-én és 24-én az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt misztikus művei állnak majd a középpontban, de felejthetetlen élményt tartogat Čiurlionis szimfonikus költeménye és a lett Pēteris Vasks letisztult, minimalista kompozíciója is.

Szeptember 25-én, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kortárs együttese lép színpadra: az észt Tõnu Kõrvits zenéje egy férfi szemén és lelkén keresztül mutatja meg a varázslatosan pulzáló természeti jelenséget, az északi fényt. A koncert szólistája, a portugál Pedro Carneiro számára az észt Erkki-Sven Tüür írt mutatós darabot Ardor (hév, szenvedély, fényesség) címmel. A szintén észt Eduard Tubintól a hipnotikus, szenvedélyes darabok után pedig egy tömör, sötét hangulatú szimfóniát hallhatunk majd.

Szeptember 26-án, a BFZ fesztiválzáró barokk koncertje lengyel földre repít, megmutatva számtalan árnyalatot, az üde korai barokk dallamoktól a lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriása, Johann Sebastian Bach művei.

A Sus Dungo formáció tagjai amellett, hogy mindannyian énekelnek, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudják szólaltatni

Fotó: mupa.hu

A fúziós könnyűzene balti üdvöskéi is Budapestre látogatnak szeptember 19-én. A Sus Dungo hat fiatal énekesnője mintha csak egy modern tündérmeséből csöppent volna a színpadra. Az „indie pop tündérnek” is nevezett formáció tagjai ugyanis amellett, hogy mindannyian énekelnek, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudják szólaltatni.

„Emlékezz a múltadra, de engedd a jövőben élni!” – idézte Uprooting című albumán a Burning Spear együttest a Warsaw Village Band, akik szeptember 21-én adnak koncertet, melyben közös hangra talál a városi és a falusi kultúra, a múlt és a jövő, az archaikus és a modern eszköztár, illetve a keleti és a nyugati világ.

A fesztivál a filmművészet rajongóinak ingyenes filmvetítésekkel kedveskedik, az irodalom szerelmeseit pedig a legismertebb lengyel író, Witold Gombrowicz műveire épülő esttel várja, de

különleges installációk, kiállítások és ingyenes koncertek is várják a látogatókat.

Részletes program a Müpa honlapján található.