Helyreállítják a szilvásváradi Orbán-Ház Múzeumot

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 17. 10:24

Nyolcmillió forintos költséggel megújul a műemléki védettségű Orbán-Ház Múzeum a népszerű bükki kirándulóhelyen. A munkákat az idén ősszel kezdik el.

A múzeum, amely a kiállításaival különösen a gyerekek körében népszerű, immár három és fél évtizede működik. Kezdetben őstörténeti tárlatot láthattak a nézők a Dobó István Vármúzeum közreműködésével, amelyet a 2000-es évek elejéig mutattak be. Azután ez a gyűjtemény visszakerült a vármúzeumba. 2010-ben viszont újranyílt az Orbán-Házban az ős- és helytörténeti állandó kiállítás, amelyet ma is láthatnak az érdeklődők. Tavaly például kétezer diákot is fogadtak a látogatók közül.

A tornácos ház – szakértők szerint a palóc népi építészet egy kiemelkedő fennmaradt példája – még az 1880-as években épült, egykor lakóházként működött, ma önkormányzati tulajdonban van.

Eredeti állapotába állítják vissza az Orbán-Ház Múzeumot

 

Szaniszló László polgármester elmondta, hogy a képviselő testület a Népi Építészeti Program keretében, pályázati támogatással három millió forintot nyert el, amelyet a saját pénzügyi forrásaiból öt millióval egészített ki a munkálatok elvégzésére. A fejlesztéssel teljesen helyreállítják a múzeum épületét, amely visszanyerheti az eredeti állapotát. Emellett belsőleg is komfortosítják a házat.

A tervek szerint helyreállítják az épület homlokzatát, megerősítik a lábazatát, meszelő felületkezeléssel, úgynevezett szellőző vakolattal látják el. Felújítják a múzeum teljes villamoshálózatát és a környezetbe illő lámpatesteket szerelnek fel. Belül pedig illemhelyet és mosdót alakítanak ki. A munkák a jövő évben, várhatóan a turisztikai szezonra fejeződnek majd be.

A ház egykori konyhája a régen használt eszközökkel, felszereléssel

 

A felújított múzeum minden bizonnyal erősíti  majd Szilvásvárad településképi harmóniáját.

Az önkormányzat a kiállítóhelyen saját anyagi forrásainak felhasználásával további fejlesztéseket is tervez. Ennek megfelelően nyári konyhát alakítanak ki és a múzeum udvarát is szebbé varázsolják. Mindent megtesznek azért, hogy főleg az osztálykirándulásokra, illetve az erdei iskolába érkező gyerekek a szemléletes őstörténeti-, helytörténeti és néprajzi kiállítások megismerésével hasznos információkkal gazdagodjanak.

Őskori pillanatkép, állatbőrökkel és a tűzgyújtás kellékeivel

Fotók: Mentusz Károly

Egyébként már a legújabb gyűjteményi tárgy is megérkezett az önkormányzathoz, amely nem más, mint egy 1890-ben készített térkép, az akkori Szilvásváradról. Ez a különlegesség is méltó helyet kap majd a megújuló múzeumban.