Ízes Magyarország: Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2019. október 24. 10:17

Nincs aprólékosabb lekvárkészítési művelet, mint a csipkebogyóé. A titkokat Szarvaskőn október 26-án elleshetjük.

Minden évben több mázsányi bogyóból készülnek a házias lekvárok, szörpök, borok, pálinkák a szarvaskői asszonyok szorgalmából. A Mátra és a Bükk között fekvő kis hegyi falu fesztiválján interaktív bemutatókon kísérhetjük végig a lekvár készítésének minden fázisát.

Traktorral és lovas kocsival indulnak a szérűskerti bogyójáratok, folyamatosak a település történetét, a szarvaskői várat és az erdő élővilágát bemutató, szakavatott vezetőkkel kísért túrák. Önálló felfedezésre invitálnak a falu értékeit népszerűsítő játékok: az „Isten hozta, Őrnagy úr!” terepjáték és a Szarvaskő-kvíz.

 

A gyerekek népi játékokat tanulhatnak, és barangolhatnak a megelevenedő mesefigurák között a Szarvaskői Mesekertben. Előadások szólnak az erdő gyógynövényeiről, az egészséges életmódról, a színpadon pedig egész nap énekesek, népdal- és néptánccsoportok, népszerű zenekarok váltják egymást.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Major-tetői kilátó: A kilátóból Szarvaskőre, az Eger-patak szurdokára, a Bükk-fennsík vonulatára és a távolabbi Egerre rálátva megértjük, miért szokták a falut hazánk legszebb fekvésű települései közt emlegetni.

 

 

Szarvaskői vár: A hajdan Eger püspökvárának előváraként szolgáló, ma már romos erődítményt a 13. században emelték a Keselyű-hegy egyik meredek sziklaszirtjén.

 

 

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság: Az ország egyetlen épségben megmaradt román kori ciszterci apátsági temploma a Bélkő-hegy lábánál. A közeli erdészházban kiállítás mutatja be a hajdani kolostor történetét.

Infó: szarvasko.hu


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

 

Kapcsolódó cikkek