Megújult Gyöngyi, a Mátra nosztalgiagőzöse

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. március 03. 10:17

A Mátravasút fejlesztési projektjét a kormány 635 millió forintos támogatásával 2018-ban kezdték el és idén márciusban, és az Erdők Világnapján zárják.

Teljesen megújult a Gyöngyös-Lajosháza közötti vonal, és a gördülőállományt is fejlesztették. Ennek eredményeként 13 járművet és a Gyöngyi nosztalgiagőzöst korszerűsítették. A régi gőzös álló és fekvő kazánját, futóművét, fékberendezéseit, továbbá kiszolgáló egységeit is felújították. A gőzöshöz újdonságként nosztalgiakocsikat is csatlakoztatnak – mondta szerkesztőségünknek a Mátravasutat működtető Egererdő Zrt. vasútüzemének vezetője, Kovács László.

A próbaüzemen szakemberek vizsgálták a felújított Gyöngyi gőzöst és a nosztalgiakocsit

Fotó: Egererdő Zrt.

A gőzöst 1954-ben gyártották Romániában, onnan került hazánkba. 2005-ben Nagykanizsán felújították és Gyöngyösre vitték, ahol a Mátravasút fontos része lett.

A Gyöngyi nevet a mátraaljai város lakóitól kapta, akik szavazás útján választották ezt az elnevezést. A nosztalgiagőzös ma is népszerű a Mátrába látogató turisták körében, szívesen utaznak vele.

A Gyöngyi ma azok közé a különleges mozdonyok közé tartozik, amelyből már nagyon kevés található Magyarországon, ezért az Egererdő Zrt. szakemberei arra törekedtek, hogy megőrizzék a jövőnek és a továbbiakban is bemutathassák, különösen a fiataloknak és az ifjú turistáknak.

A megújult, különleges mozdonyt megőrizték a jövő turistáinak

Fotó: Egeredő Zrt.

A jármű nemrég került vissza Gyöngyösre, ahol a próbaüzemét is megtartották. Hivatalosan április végén vehetik majd birtokukba a kisvonattal utazni szándékozó vendégek.A gőzös és kocsija nem menetrend szerint közlekedik majd, hanem kiemelt rendezvényeken vonatozhatnak vele a megrendelők. Természetesen a fotósok érdeklődését is szeretnék még jobban felkelteni, ezért nekik nosztalgiajárat indítását tervezik a szakemberek.

Kovács László azt is elmondta: a mostani fejlesztéstől azt várják, hogy tovább növekedjen az utazók száma Magyarország egyik legnépszerűbb kisvasútján. Ehhez pedig korszerűbb, biztonságosabb és környezetbarát járművekkel szolgálják a kirándulókat, a Mátrában túrázni vágyó közönséget.