A vállalkozási forma kiválasztása

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. május 07. 08:53

Vállalkozóvá válni papírforma szerint nem nehéz, ennél nagyobb feladat kitalálni azt, hogy mivel foglalkozzon a vállalkozásunk.
Van, aki a szabadidejében szeretne valami gazdaságilag prosperáló tevékenységbe kezdeni, azonban akad olyan is, aki fő iránynak tekinti a vállalkozási formát. Akár az előző csoportba tartozunk, akár az utóbbiba, amint megvan az, hogy mi lesz a vállalkozás fő tevékenysége, ki kell választani hozzá a megfelelő vállalkozási formát. Cikkünkben a bt. és a kft. közötti különbségeket mutatjuk be.

 

Hogyan kezdjünk neki a vállalkozásnak?

Sokan álmodoznak arról, hogy önállóvá válnak, mások a szabadidejükben kívánnak egy kis plusz pénzkereseti lehetőség után nézni. Egy biztos: a Bookkeepie azzal segíti a folyamatot, hogy az oldalán megtalálható az a könyvelő, aki segítségünkre lesz nem csupán a vállalkozás indításakor, de a későbbiek folyamán is. A könyvelőt ugyanis már a kezdeteknél érdemes bevonni a tervezésbe, hiszen mind a vállalkozási forma megválasztásakor, mind pedig az adózási forma kiválasztásakor érdemes konzultálni a szakemberrel.

 

A vállalkozási forma kiválasztása

Amennyiben csupán melléktevékenységként vállalkoznánk, vagy nem számítunk akkora bevételre, ami céges vállalkozási formát igényel, esetleg egy személyben csak mi végezzük a tevékenységet, tehát kisebb volumenű lesz a vállalkozás, akkor egyéni vállalkozást célszerű indítani, ami egyszerűen, online is megtehető, és alaptőke sem szükséges hozzá. Ha azonban bt.-t vagy kft.-t szeretnénk, akkor mindenképpen ügyvédre lesz szükség, aki elvégzi a szükséges papírmunkát és a megfelelő eljárásokat.

Vállalkozóvá válni papírforma szerint nem nehéz

Fotó: Stock fotó

 

Mit kell tudni a bt.-ről?

A bt.-hez legalább két ember kell, ebből az egyik lesz a beltag, a másik pedig a kültag. Alaptőke nem szükséges hozzá, azonban ügyvédköteles a bejegyzése. Nagyon lényeges tudnivaló, hogy a beltag korlátlan felelősséggel tartozik a bt. anyagi ügyeiért, tehát, ha veszteséges lesz esetleg a vállalkozás, akkor a teljes vagyonával fog felelni. A bt. alapítása tehát nem igényel különösebb anyagi befektetést, azonban felelősség szempontjából a beltag számára rizikósabb választás.

 

Kinek érdemes a kft.-t választania?

A kft. alapításához legalább egy ember szükséges, ehhez is ügyvéd kell. Ebben az esetben minimum 3 millió forint alaptőkére lesz szükség, azonban ezt nem kell az alapításkor befizetni, hanem van rá idő, mégpedig az alapítástól számítva kettő év. A személyi felelősség kft. esetében a tagok törzstőkéjének erejéig terjed, ezáltal a tagok felelőssége nem korlátlan.

 

Az adózási forma megválasztása

Miután a cég megalakult, adózási formát is választani kell. A TAO és a KIVA teljesen más gazdasági környezet esetén előnyös, mely nagyban függ a bérköltség mértékétől, ezért mindenképpen a könyvelővel kell átbeszélni, hogy a vállalkozásnak melyik lesz a megfelelő.

A vállalkozás pénzügyeit nem szabad félvállról venni, egy jó könyvelő azonban kézben tartja az adózási ügyeket, így bátran megbízhatunk benne, ha a cég pénzügyeiben kell döntéseket hoznunk.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.