Dönt a kormány a cafetériarendszerről

Forrás: Magyar Idők

 2016. április 26. 13:59

Szerdai ülésén dönthet a kormány arról, hogyan alakul át a cafetériajuttatások rendszere a közszférában foglalkoztatott munkavállalók esetében – tudta meg a Magyar Idők.

Információik szerint jövőre személyenként éves szinten átlagosan 200 ezer forintnyi természetbeni juttatás felét készpénzesítik, az étkezési utalványokat tehát kedvezményes adózású bérkiegészítés váltja fel. A juttatás másik felét – éves szinten személyenként átlagosan 100 ezer forintot – változatlan feltételekkel továbbra is Szép-kártyán kapják majd kézhez a közszférában foglalkoztatott munkavállalók.

Úgy tudják, a cafetéria átalakítása során lényegében érintetlen marad a Szép-kártya plasztikkártyás rendszere. A béren kívüli juttatást a versenyszférában foglalkoztatottak számára sem tervezik készpénzre átváltani, mivel a belföldi turizmust ösztönző pihenőkártyák megtartása nemzetgazdasági szempontból is indokolt. Annál is inkább, mivel 2012-es bevezetése óta a Szép-kártya-rendszer fehérítette a gazdaságot, növelte a cégek forgalmát, illetve az idegenforgalmi adóbevételeket.

Tavaly a munkavállalók 83 milliárd forint értékben költöttek a Szép-kártyákról, ami közel duplája a három évvel korábban felhasznált éves összegnek. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közölte: az 1,3 millió kártyatulajdonos költései a belföldi szállodák forgalmának mintegy negyedét adják, ezért a rendszer megszűnése a vidéki, döntően hazai kkv-k tulajdonában szálláshelyek működését, illetve munkahelyeket lehetetlenítene el.

(Magyar Idők)