Fa Nándor építi a Fertő Part beruházás kikötőjét

Forrás: turizmus.com

 2021. december 13. 10:36

Javában zajlik a Fertő Part beruházás északi kikötőjében a ponton rendszerű úszómóló kiépítése, amely több mint 300 hajót tud majd befogadni. A munkálatokat hazánk egyik legismertebb hajósa, Fa Nándor és cége végzi.

A mintegy 2,5 hektár alapterületű vízi helyszínen már javában tart a ponton rendszerű úszómóló kiépítése. Ennek stabil alapját azok a 7 méter magas oszlopok adják, amelyeket a talajba vertek le, még a kikötő elárasztása előtt.

Fa Nándor szerint az új vízisport-központ világszínvonalú lesz. „Mintegy 20 éve foglalkozunk kikötőrendszerek kiépítésével, az a technológia, amivel dolgozunk, korunkban a legmodernebb, világszínvonalú megoldásnak számít" fogalmazott az ismert hajós. – A világ számtalan részén építettünk már így kikötőket, ahogy a szomszédos Ausztriában is. Az építés számomra egy fontos alkotási folyamat, célunk ezért mindig az, hogy a munkánk során a lehető legkisebb beavatkozást tegyük a tó életébe. Csupa természetes anyagot használunk, illetve olyanokat, amelyek természetsemlegesek – tette hozzá.

Fa Nándor építi a Fertő Part beruházás északi kikötőjét

Fotó: Salt Communitacions

Az ismert vitorlás elmondta: jól ismeri a Fertő tavat, a korábbi évtizedekben rendszeresen járt az osztrák oldali versenyekre. Mint mondta: sportemberként már régóta várta, hogy a magyar oldalon is megépülhessen egy nemzetközi színvonalú kikötő, ami otthont adhat nagy versenyeknek is.

A most kiépülő úszómóló korábban levert oszlopai közé építik az alumínium szerkezetű rendszert, amelynek igen magas a korrózióvédelme, még a tengervizet is bírja. A fedélzete pedig trópusi, natúr fa, időtállósága több mint 30 év.

A móló pontonrendszere úszó polietilén tartályokon nyugszik, amelyek polisztirol habbal vannak kitöltve. Ez azt jelenti, hogy esetleges sérülésük esetén sem tud elsüllyedni. A rendszer jellemzője, ahogy a vízszint ingadozik, a görgős kerekek segítségével az oszlopokon föl-alá tudnak mozogni az egész kikötő hajóparkostól. A pontonok merülése 15 centiméter, azaz bármilyen sekély vízben gond nélkül működnek.

Az épülő móló pontonrendszere úszó polietilén tartályokon nyugszik, amelyek sérülés esetén sem süllyednek el

Fotó: Salt Communitacions

Most első körben az úgynevezett kijáró pontonokat építik ki, tavasszal pedig hozzáépülnek a vendégpontonok is. Ezek közé tudnak majd beállni a hajók.

Fa Nándor szerint a kikötő kialakítása kellően tágas, bőven hagytak helyet a hajóknak, így ki-, illetve behajózáskor nagyobb biztonságban tudnak közlekedni. Ez azért is lényeges, mert a Fertőn általában szeles az idő. A kikötő minden beállójában víz- és áramvételi lehetőség is lesz.

A 300 hajóhelyes kikötő építésénél cél, hogy a lehető legkisebb beavatkozást tegyék a tó életébe

Fotó: Salt Communitacions

A Fertő Part beruházás a Sopron-Fertő turisztikai térségben zajló fejlesztések csúcspontjaként valósul meg, amely a jövőben a térség idegenforgalmi fellendülését is nagyban segíti majd. A projektnek köszönhetően a Fertő tó magyarországi oldalán is minőségi, családbarát közösségi tér alakul ki – írták a közleményben.

Teljesen megújul a strand – tiszta vízzel, medencékkel –, horgászhelyek épülnek, a vitorlások számára új, korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre, közösségi sportközpont épül – beltéri és kültéri elemekkel, futball-, kosár- és teniszpályákkal –, az egyik leglátványosabb elem pedig a különleges Ökocentrum, illetve a 12 hektáros Ökopark lesz.