Az eddiginél jobban kell védeni a hungarikumokat

 2013. július 18. 16:12

A Hungarikum Bizottság létrehozta a Hungarikum Klubot, amelynek megalakításával olyan fórumot kívánnak létrehozni, amelynek résztvevői rendszeresen megbeszélik az aktuális kérdéseket és javaslatokat készíthetnek elő az országimázs kialakítására.

A Hungarikum Bizottság elnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiemelten fontos a hungarikumok jogvédelme és a kommunikáció javítása, ennek része például a közösségi médián és kiállításokon való megjelenés. Erre a célra 200 millió forintnyi keret áll rendelkezésre. Mindez egyben az országimázs javítását is szolgálja.

A törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülnek az UNESCO világörökségi listáján szereplő magyarországi helyszínek - mint a budapesti Duna-partok, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, Hollókő, Pannonhalma, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park - az emberiség szellemi kulturális örökségének listáján szereplő mohácsi busójárás, a solymászat és a matyó népművészet, valamint a táncház módszer.

Más a magyar nemzeti érték fogalma és más hungarikumoké. A pontos megfogalmazás végett érdemes átböngészni a 2012. évi XXX. törvényt és a végrehajtására kiadott kormányrendeletet.

A bizottság által hungarikumnak nyilvánított nemzeti érték például a herendi porcelán vagy a pálinka. Ami a magyaros fogásokat illeti, itt elsősorban az autentikus elkészítési mód a fontos, nem pedig a pontos recept. Jelenleg 16 hungarikumot tartanak nyilván.

A nemzeti értékpiramis első lépcsőfokát a települési helyi és külhoni értéktárak adják, majd következnek a megyei értéktárak, amelyek országos, illetve nemzetközi jelentőségű értékeiket elküldik a Hungarikum Bizottságnak. Az egyes minisztériumok ugyancsak áttekintik saját nemzeti értékeiket és azt is elküldik megfontolásra a bizottságnak. A szabályozás fontos része a tanúsító védjegy.