A Szentendrei Skanzenben tartotta közgyűlését a MUISZ

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 10. 15:30

A Szentendrei Skanzenben tartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége április 9-én. A hivatalos program előtt az érdeklődők a Skanzen legújabb, 2021-ben nyitott erdélyi tájegységét is megtekinthették.

Az utazási szakembereket Cseri Miklós, a vendéglátó Szentendrei Skanzen főigazgatója köszöntötte. Üdvözlő beszédében elmondta, hogy átlagosan évi 200 ezren látogatnak el a szabadtéri múzeumba, a vendégek közel 20 százaléka érkezik külföldről. A látogatók többsége 25-35 év közötti, belföldi, magasan kvalifikált, családos utazó. Korábban sok csoportjuk is volt, nem volt ritka a 2-3 ezer csoport sem éves szinten, mára azonban 100 körüli ez a szám, így ma már az egyéni turisták dominálnak.

Az 1974-ben megnyitott skanzen 75 hektáron terül el, és ma már 9 tájegységgel várja a látogatókat március végétől egészen október végéig – a legfrissebb, melyet a közgyűlés előtt mi is meglátogathattunk, 2021-ben készült el és Erdélyt mutatja be (erről később egy külön cikkben számolunk majd be).

skanzen_muisz

A nemzeti ünnepen 10 ezer, a húsvéti hétvégén pedig 11 ezer fő látogatott el a szabadtéri néprajzi múzeumba

Fotó: Turizmus.com

Ugyan a szezonalitása miatt csak március 28-tól látogatható a szabadtéri múzeum, azonban idén újításként egész hónapban kaphatók voltak sétálójegyek – ezzel kedvezményesen lehetett belépni a Skanzen területére, ahol ugyan a házak, élő történelem előadások még nem voltak elérhetők, de a tájegységeket be lehetett barangolni.

Az előszezonban március 15-én és húsvétkor is különleges programokkal várták a látogatókat, s mindkét alkalom nagyszerű látogatószámokat hozott: míg a nemzeti ünnepen 10 ezer fő látogatott el a szabadtéri néprajzi múzeumba, addig a húsvéti hétvégén 11 ezren vettek részt a hagyományőrző programokon.

 

Rendezvényhelyszínként is megállja a helyét

A főigazgató után Geiger Judit, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum marketingvezetője tartott prezentációt a Skanzenről, a szakember beszélt az idei évben megrendezésre kerülő rendezvényekről, többek között a Kandela fényfesztiválról és a 2024-es év kiemelt témájáról: a malmokról.

skanzen_muisz

A Skanzenben nem csak az épületek, de élő történelem előadások és tematikus séták, tárlatvezetések is várják a látogatókat

Fotó: Turizmus.com

Szóba kerültek az élő történelem előadások és a tematikus séták, tárlatvezetések is, de a marketingvezető bemutatta a Skanzenben elérhető vendéglátóipari egységeket és a rendezvényhelyszíneket is, ahol az egészen kislétszámú eseményektől a többszáz fős ültetett vacsoráig el tudják helyezni vendégeiket.

 

2030-ra vezető gazdasági szereplővé válna Szaúd-Arábia

A közgyűlésen prezentációt tartott Zajos Klára, a Szaúd Arábiai Turisztikai Hivatal vezetője, aki bemutatta a mindeddig talán kevésbé ismert desztináció legfőbb látnivalóit. Az ország 2019-ben nyitotta meg kapuit a turisták előtt, s azóta egészen komoly gazdasági változásokon esett át. 2030-ra szeretnének nagyobb szerepet betölteni a nemzetközi turizmusban, hiszen 2030-ban a világkiállítás, 2034-ben pedig a futball-világbajnokság helyszíne lesz Szaúd-Arábia. Ahogy arról mi is beszámoltunk, legutóbbi imázsfilmjükben Lionel Messi focista segít „lerombolni az országgal kapcsolatos sztereotípiákat,” de a gazdasági gigaprojektekkel is igyekeznek tért hódítani az úti célok közt.

Jelenleg heti két járattal juthatunk el a fővárosba, Rijádba illetve Dzsiddába Budapestről. A szakember ezután bemutatta többek között Rijád, Medina, Dzsidda, és a Vörös-tenger partszakaszának látnivalóit és a szaúdi UNESCO világörökségi helyszíneket is.

 

2023-as eredmények, 2024-es tervek

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese prezentációjában beszámolt a 2023-as év és 2024 első negyedévének  forgalmi adatairól. A húsvéti NTAK-adatok, illetve a 2024-re várt vendégszámok is szóba kerültek az előadás során.

A közgyűlés az elnöki beszámolóval és szavazással ért véget. Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője és a MUISZ elnöke elmondta, hogy a szervezet az elmúlt évben milyen lobbitémákban – többek között a helyi iparűzési adó, a jogosulatlan utazásszervezés, a határokon átnyúló utazásszervező szolgáltatások kapcsán – képviselte a szakmát, és beszámolt a MUISZ által szervezett tanulmányutakról és rendezvényekről is: felidézte, hogy a tavaszi, Tatán tartott közgyűlést egy andalúziai követte, majd ősszel a Magyar Nemzeti Múzeumban tartották tisztújító közgyűlésüket, januárban pedig Rász el-Haima emírség látta vendégül az utazási szakembereket. Tanulmányutat szerveztek többek között Szlovéniába, Montenegróba, a Csallóközbe, a Folly Arborétumba, Kecskemétre és a Tanyacsárdába.

skanzen_muisz

Elnöki beszámoló a MUISZ közgyűlésén

Fotó: Turizmus.com

A 2024-es várható programokat is megismerhették a szakemberek: Szentendrét és a Budavári Palotanegyedet is bejárhatják majd a tagok, majd Pozsonyt fedezhetik fel, de Győrbe és a tokaji régióba is eljuthatnak ebben az évben. Az elnök kiemelte még az idén 50 éves szervezet jubileumi rendezvényét is, amit szintén az év második felében rendeznek majd meg.

Végül Molnár Judit a szervezet tavalyi, illetve idei gazdálkodásának részleteit ismertette. A közgyűlés a felügyelőbizottsági beszámolóval zárult.