Bemutatták Magyarország Tortáit és a Szent István napi kenyeret

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 04. 16:30

Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet. A magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációja harmonikus és egyedi ízkombinációt alkot.

A cukormentes torták kategóriájában a Barackos buboréktorta lett az első. Minden évben az Egy Csepp Alapítvány a Magyar Cukrásziparosok szövetségével ír ki versenyt, amelyben idén Vaslóczki Orsolya fiatal és nagyon tehetséges cukrász lett a legjobb. A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

 

Fotó: cukraszat.net

A Honvédség Tortája viszonylag új kategória. A Tessedik mézes körtetorta zamatát a körte és az akácméz határozza meg, készítői ezzel a süteménnyel tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, akinek jelentős szerepe volt az akác hazai meghonosításában. A tortát régi magyar receptek átgondolásával komponálták, a mai ízvilágnak megfelelően.

 

Tönkölyös az ország kenyere

Idén a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere kerülhet az ünnepi asztalra. A vastag héjú, illatos vekni kizárólag hazai előállítású anyagokból készül, fél kilós és egy kilós súlyban – tájékoztatta a jelenlévőket Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. 45-en indultak idén a versenyen, amelyben e vidéki pékség került ki győztesen.

Adalékanyagok helyett szakmai tudás, szigorú technológiai fegyelem teszi kiváló minőségűvé a terméket. A Győr környéki pékségekben bizonyára gyakran elérhető lesz ez a kenyér, de a szervezők bíznak benne, hogy másutt is hozzájuthatnak a vásárlók. (MTI-fotó)