Csökkent a magyar sörpiac

 2014. április 15. 14:30

A múlt évben a magyar sörpiac 4,45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a négy legnagyobb gyártócég által értékesített sör mennyiségét alapul véve - közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnök az MTI-nek elmondta: a szövetség három tagvállalat - a Borsodi Sörgyár, a Dreher Sörgyárak és a Heineken - valamint a Pécsi Sörfőzde, azaz a négy legnagyobb magyar gyártó összesen 6,185 millió hektoliter sört értékesített, szemben az előző évi 6,312 millió hektoliterrel. Ezek a cégek a magyar sörpiac mintegy 95 százalékát képviselik.

 

Az elnök szerint az idén várhatóan nő a sör értékesítése Magyarországon, azaz az eladott mennyiség várhatóan eléri, sőt meghaladja a 2012-es szintet a várakozások szerint. Hozzátette: ezeket a terveket azonban az ország gazdasági helyzete és az időjárás is jelentősen befolyásolhatja.

Csíkné Kovács Klára elmondta: a sört előállító cégek tavaly mintegy 66 milliárd forint adót fizettek be az állami költségvetésbe. A szövetség adatai azt mutatják, hogy a teljes adóbefizetés mintegy 55 százalékát a jövedéki adó tette ki, a második legnagyobb adótételt pedig az általános forgalmi adó tette ki, amely a teljes befizetés mintegy harmadát adta.

A sörszövetség elnöke sérelmezte, hogy a múlt év elején 10 százalékkal nőtt a sör jövedéki adója, amely jelentősen visszavetette a fogyasztást. Hozzátette: mérséklődött a vendéglátóhelyeken elfogyasztott sör mennyisége is, s az emberek az olcsóbb söröket fogyasztották inkább a prémium márkákkal szemben.

Közölte, a sörgyártók felhívják a figyelmet a felelős alkoholfogyasztásra, több akciót is kezdeményeznek, például a fiatalok alkoholfogyasztásának mérséklésére, illetve az autóvezetők alkoholfogyasztásának megszüntetésére.