Darufesztivál receptversennyel

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 26. 12:17

Idén is lesz Darukonyha receptverseny a Hortobágyon. A gasztrokulturális esemény apropója a hagyományos őszi Darufesztivál.

A 2017. október 20–22. közötti Darufesztivál a természet őszi ünnepe a Hortobágyon. Felejthetetlen élményben lesz része minden természetbarátnak, aki ebben az időszakban ellátogat a Hortobágyi Nemzeti Parkba és megfigyeli a több ezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulását, a daruhúzást.

E nagyszabású rendezvényhez szorosan kötődik a „Darukonyha receptverseny” elnevezésű nem mindennapi gasztronómiai program, mely egy kis nemzetközi kitekintést is ad a rendezvénynek. A darvak országokat, kontinenseket kötnek össze vonulásuk által. A recepteket annak a nemzetnek a gasztronómiai stílusában kell megálmodniuk a pályázóknak, melyek a darvak vonulási útvonalába esnek.

Az idén október 8-ig várják a pályaműveket a skandináv és a francia konyha jellegzetességei alapján, előétel, főétel és desszert kategóriában. A receptverseny legfontosabb előírása, hogy a receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek. Ezek a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, (apró)hal, rizs, köles, valamint a hajdina.

A recepteket egy négytagú zsűri értékeli, melynek elnöke Boros László, Venesz-díjas mesterszakács, további tagjai Jakupcsek Gabriella, újságíró, műsorvezető, Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Drabik László, a Garda Étterem tulajdonosa, séfje.

A receptverseny előírása, hogy a receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek

Fotó: Tourinform Debrecen

Fontos a szervezők számára a nagyközönség véleménye is, így a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos Facebook-oldalán is szavazást indítanak, melyek alapján közönségdíjakat osztanak ki. A látványos főzőshow-val egybekötött eredményhirdetés október 21-én délután 13.00-14.30-ig lesz megtartva Hortobágyon.

A nyertes receptekből szakácskönyv készül, melyet a nemzeti park ajándékboltjaiban értékesítenek majd, valamint a három győztes receptet a Hortobágyi Csárda felveszi kínálatába a Darufesztivál ideje alatt.

További információ: www.hnp.hu/darukonyha

 

Kapcsolódó cikkek