Elkészült az első szerbiai Collegium Hungaricum

 2014. július 02. 17:34

Orbán Viktor miniszterelnök és Tomislav Nikolic szerb államfő közösen adták át a belgrádi Collegium Hungaricum épületét, amely később a Magyar Kulturális Intézet nevet veszi fel.

A szerbiai intézmény lesz a világon a 19. ilyen létesítmény, amelynek fő feladatai közé tartozik a magyar kultúra megőrzése, ismertetése, illetve a diplomáciai kapcsolatok ápolása. A szerbiai intézetet a teljesen magyar tulajdonú KÉSZ Csoport szerbiai leányvállalata építhette fel.

Ausztria, Egyiptom, India és még további 14 ország után Szerbia fővárosában, Belgrádban nyitották meg a legújabb Collegium Hungaricumot. Orbán Viktor miniszterelnök és Tomislav Nikolić szerb államfő az új épület első emeleti tanácstermében lévő emléktábla leleplezésével ünnepélyesen átadták az új létesítményt, amely később a Magyar Kulturális Intézet nevet veszi majd fel.

A létesítmény végső felhasználója a Balassi Intézet lesz, amely a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel. Ebben a tevékenységben játszanak kulcsszerepet a külföldi magyar intézetek is – az első un. Collegium Hungaricumokat még Klebelsberg Kunó kultuszminiszter alapította az 1920-as években Magyarország nemzetközi tudományos kapcsolatainak építése érdekében. A belgrádival együtt a világban már 19 ilyen és ehhez hasonló létesítmény található, amelynek céljai között szerepel többek között a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, hazánk és a fogadó ország közötti kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, fejlesztése, valamint a kulturális és tudományos nemzetközi együttműködések elősegítése is.

A belgrádi intézetet a teljesen magyar tulajdonú KÉSZ Csoport szerbiai leányvállalata építhette fel. A közel 1200 m2-es felújítást kevesebb mint egy év alatt fejezték be. A hat emeleteslétesítményben étterem, kiadó helyiségek, konferenciaközpont, fogadóterem is található. A kivitelező KÉSZ Csoport nagymértékű külföldi szerepvállalásának köszönhetően 2014-től KÉSZ International néven külön üzletág fogja össze a nemzetközi cégeiket. Külföldi gyárak, logisztikai központok kivitelezése mellett olyan, kultúrával kapcsolatos és diplomáciai feladatokkal is rendelkező beruházásokat is építhettek, mint a magyarországi

belorusz nagykövetség.