Folyamatosan javul a magyar borok minősége

Forrás: MTI

 2017. október 10. 14:50

A Borkiválósági programnak is köszönhetően folyamatosan javul a magyar borok minősége. Az idei évjárat különösen jó minőségű lesz, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Auchan áruházlánc három hetes őszi borvásárának keddi megnyitóján kiemelte: a Borkiválósági program öt éve működik és évről-évre pillanatfelvételként mutatja magyar borvidékeken a minőséget és a választékot.

Az idei programba mintegy 1100 nevezést regisztráltak, és ennek a „nemzeti borválogatottnak az élmezőnye” található meg abban a két – vörös és fehér borokat tartalmazó – kötetben, amelyeket a közelmúltban mutattak be.

Minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad

Fotó: bacsmegye.hu

Fazekas Sándor bízik az idei termés jó minőségében és megfelelő mennyiségében. Azt mondta, az előjelek kedvezőek voltak, a szüret gyakorlatilag befejeződött, forr a must, és várhatóan lesz utánpótlása a kiváló minőségű magyar bornak jövőre is.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad, 2,7 millió hektoliter körül lesz.

A legtöbb borvidéken már befejeződött a szüret, de Tokaj-hegyalján még szedik az aszúszemeket. Az idei tokaji évjárat a 2013-ashoz hasonlítható, de akár az 1972-es kiváló minőséghez hasonló bor is készülhet.

Hozzátette: jövőre valamelyik kék szőlőfajtából készült bor lesz 2018 kiválasztott bora az idei furmint után, amelyre különleges figyelem irányul majd. Nagy a lobbi, semmi nem dőlt el: így versenyben van még a kadarka, a kékfrankos, de a bikavér is.

 

Kapcsolódó cikkek

Jégbe fagyott borok

2017. július 17.