Jó szelet kaptak a yachthotelek

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. szeptember 20. 14:39

A hazai vitorlástulajdonosok, a hajós versenyek és a hajós programokat választó céges rendezvények szűk, ám egyre szélesedő piacot jelentenek az erre szakosodott szállodák számára, amelyek ennek ellenére valószínűleg még sokáig a több lábon állásra szorulnak.

A hajós vendégkör főleg jómódú vállalkozókból, cégvezetőkből áll, akik ki tudják fizetni a legalább egymillió forintba, de inkább ennek több tízszeresébe kerülő vitorlást, az évi több százezres kikötői díjat és a szervizdíjat – mondja Szijártó Csaba, a balatonkenesei négycsillagos Hotel Marina-Port igazgatója. Ennek ellenére csak ebből a vendégkörből nem tudna megélni a 74 szobás szálloda, amely éppen ezért két fő célcsoportjának a családokat és a céges rendezvényeket tekinti.


Szobát nem igényelnek a vitorlások

A Kenese-Marina Port Zrt. által üzemeltetett vitorláskikötőben 270 vitorlást tárolnak. Ezek nagy része 4-6 vagy akár 8 fekvőhellyel, felszerelt konyhával és fürdőszobával rendelkezik, ezért az ott tartózkodók csak a szálloda egyéb szolgáltatásait veszik igénybe: az éttermet, a grillteraszt, a balatoni panorámás koktélbárt, a strandot napozóággyal, napernyővel, törülközővel, a wellnessrészleget, a gyermekprogramokat, gyermekmedencéket, játszóházat, gyermekfelügyeletet és a sportpályákat.

Szobaigény jellemzően csak a hajósok vendégei (üzleti partnerek, családtagok), illetve viharos időben a kisgyerekes, hajón aludni nem akaró anyukák részéről merül fel, de ők is gyakran a kikötő területén szezonban üzemelő olcsóbb, 15 szobás Yacht Klub szolgáltatásait választják.

Hotel Marina-Port


A hajós vendégek júliusban és augusztusban akár több hetet is a vízen töltenek. A klubház foglaltsága a nyári hétvégéken telt házas, hétköznapokon fél ház, ilyenkor vitorlástáboros gyerekek laknak a szobákban.

Számos vitorlásverseny és hozzá kapcsolódó esemény is a Hotel Marina-Port szolgáltatásait választja. Rendezvényeket 200 főig tudnak fogadni, és nagy előnyük, hogy öt rendezvénytermük mellett egy hektár területű vízparttal rendelkeznek, közvetlenül a kikötő szomszédságában, így nem akadály a szabadtéri programok (pl. főzőverseny, grillparti, tábortűz, vitorlázás) megrendezése sem.

 

Kiemelt forgalmat hoz az elő- és utószezon

Csak a hajós vendégkörből egyelőre egy hazai szálloda sem tudna megélni, bár már nagyon sok rajongója van ennek a sportnak itthon is, és táboruk egyre nő – erősíti meg Klemm Balázs, az idén januárban megnyílt Hotel Yacht Siófokot üzemeltető Service4You társtulajdonosa. A négycsillagos, 205 férőhelyes wellness- és konferenciaszálloda forgalmának egyelőre egytizedét adja ez a vendégkör, ám ez az arány a várakozásaik szerint nőni fog, ha a közönség jobban megismeri a létesítményt. A forgalom többi részét a családok, a hétvégi wellnessezők, a 250 férőhelyes konferencia-központ, valamint a gyógyászati részleg szolgáltatásait igénybe vevő vendégek adják.

Hotel Yacht Siófok


A statisztikák szerint a szállodák leginkább tavasszal és szeptemberben számíthatnak sok hajós vendégre, ami eddig a Hotel Yacht esetében is beigazolódott. A hajósok főleg a gasztronómiai szolgáltatásokat veszik igénybe, de azt tudni kell, hogy ez a közönség sem homogén: az igényesebb vendégkör a négycsillagos szálloda elegáns BlueDot Bisztróját kedveli inkább, míg a „kevésbé” tehetős réteg a szomszédban lévő háromcsillagos Hotel Móló büféjét és éttermét keresi fel szívesen.

 

Nagy üzlet a hajós céges rendezvények fogadása

A balatonfüredi kikötőben állomásozó vitorlások tulajdonosai nem tekinthetők a szálloda potenciális vendégkörének, hiszen a saját hajójukon tartózkodnak, és más típusú szolgáltatásokat – parkolás, tisztálkodás, taxi, vacsoraszerviz, parti- és egyéb szabadidős szolgáltatások – vesznek igénybe – mondta el érdeklődésünkre Rádóczy Andrea, a balatonfüredi négy csillag superior besorolású Hotel Silverine Lake Resort igazgatója. Ezek a vendégek főként Budapestről és a vidéki nagyvárosokból érkeznek a mediterrán hangulatú, nyüzsgő balatonfüredi kikötőbe, de sok külföldi, főleg szlovák is van köztük, és gyakran itt töltik az egész nyarat.

Annál nagyobb piacot jelentenek számukra azok a céges rendezvények, amelyek programjában hajózás szerepel. A 65 szobás szállodát kora tavasztól a főszezonig, majd az utószezonban gyakran megtöltik az ilyen típusú rendezvények, az ezekre érkező vendégek igényeit a balatoni hajós chartercégek bőven ki tudják elégíteni megfelelő számú hajóval.

Hotel Silverine Lake Resort


Az igazgatónő úgy gondolja, a piac még nem telített, a közvetlen tóparti fekvésű hotelek számára ígéretes lehetőség ennek a vendégkörnek a kiszolgálása. Azonban a fejlesztéseknek idővel gátat szab majd a Balaton korlátozott befogadóképessége.

A balatonfüredi szálloda azonban nem csak erre a vendégkörre épít. Első számú célközönségét a szabadidős turisták jelentik, a szolgáltatási palettát is ennek megfelelően alakították a wellnesstől és a kültéri élménymedencéktől kezdve a sportolási lehetőségeken át a gasztronómiai eseményekig. A 140 fő befogadóképességű nagyobb és három kisebb rendezvénytermük pedig a konferenciaturizmus céljait szolgálja.

 

Téli vitorlásversenyek és műjégpálya

A 160 férőhelyes vitorláskikötővel rendelkező balatonlellei BL Yacht Club tulajdonképpen társasházként épült 2007-ben. Tulajdonosai közül sokan befektetési céllal vásároltak benne egy–négy szobás, 30-120 négyzetméter alapterületű lakásokat, amelyeket most turisztikai céllal adnak bérbe. A vendégeket saját homokos strand, fitnesz- és wellness-szolgáltatások, squashpálya, étterem és hajóbérlési lehetőség várja. „A hajósok vendégkörünk viszonylag kis részét képezik, inkább családosok és kutyások jönnek hozzánk, átlagosan három éjszakára” – mondja Tóth Balázs, az üzemeltető cég vezetője.

BL Yacht Club


A Booking.com oldalán hirdetnek, de nagyon sok a visszatérő vendégük. Nyáron gyakorlatilag száz százalékos a kihasználtság, a szezonon kívül azonban nekik is kihívást jelent a létesítmény töltése, ennek érdekében rengeteg energiát fektetnek a téli Balaton népszerűsítésébe: hetente színes programokat szerveznek, téli vitorlás versenysorozatot és karácsonyi vásárt rendeznek, és novemberben nyílik meg a Balaton-part első műjégpályája a klub területén.


Élményhotel a Kis-Dunánál

A Balatonon kívül is találunk már hajós tematikájú hotelt, amely az egyre népesedő vitorlástársadalomra is épít. Az esztergomi Prímás-szigeten, a Duna partján elhelyezkedő Portobello Wellness & Yacht Hotel csak július 1-je óta üzemel, ezért vendégkörüket illetően még kevés tapasztalatuk van.

A szálloda vonzerejét mindenesetre biztosítja, hogy közel esik a fővároshoz, mind közúton, mind vízen könnyen megközelíthető, sokrétű szabadidős szolgáltatásokkal, valamint 50 fős rendezvénykapacitással rendelkezik. A hajóval érkező vendégeiknek jelenleg a szállodától 100 méterre van lehetőségük kikötni a Kis-Dunán, és jövőbeni terveik között szerepel egy a szállodától néhány méterre található saját kikötő kialakítása, hogy közvetlenül a bejárat előtt lehessen partra szállni.

A saját kikötő mellett a 95 szobás szálloda főleg élményekkel szeretné megnyerni vendégeit, ezt szolgálja az exkluzív tárgyaló, az esztergomi bazilikára néző és a tematikus lakosztályok, a gyermekjátszó, továbbá a lényegében a szálloda óriás wellnessrészlegeként üzemelő Aquasziget Élményfürdő, amelyet egy folyosó köt össze a hotellel. Az élő zenés estekkel és egyéb rendezvényeikkel is a hajós-tengerész tematikát szeretnék erősíteni.

Portobello Wellness & Yacht Hotel


A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2016. szeptemberi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!