Kívül-belül megújult a debreceni Nagytemplom

Forrás: MTI

 2014. szeptember 07. 17:08

Egymilliárd forint uniós és hazai forrásból megvalósult a debreceni Református Nagytemplom teljes külső-belső felújítása, amelynek keretében megújultak a templom kiállításai is.

A munkák során lecserélték a külső vörösréz lemezborítást, belül a templom új mészkőburkolatot és korszerű LED-világítást kapott. Megújultak a templom kiállításai, látogathatóvá tették a keleti tornyot, amelyben liftet is elhelyeztek. Érdekessége a felújításnak, hogy ezentúl bárki beleélheti magát az egykori tűzfigyelő emberek életébe, akik a keleti toronyban lévő szobából figyelték, hogy hol lobban fel a láng a városban.

A templomlátogatók a felújítás eredményeként kiléphetnek a harangok melletti panorámajárdára, amely a két tornyot köti össze, s onnan tekinthetnek le Debrecen főterére.

 

Hazánk legnagyobb, 1805 és 1824 között épült református temploma az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében újult meg csaknem egymilliárd forint pályázati pénzből. A projekt záróeseményeként hálóadó istentiszteletet tartottak vasárnap a Nagytemplomban.