Megúszhatják az online kasszát a falusi vendégfogadók

Forrás: Napi Gazdaság

 2015. július 22. 17:03

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből – mondta a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke.

Szabó Géza a Napi Gazdaságnak elmondta: a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára. Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban úgy válthatták ki a szobakiadók az online kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak, a kormányablakon keresztül.

Az érdekképviselők azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60–100 ezer forintba kerülő online kasszára történő átállás, illetve annak működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek. Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó internetes kapcsolathoz.

Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében, emellett a kormányzat legutóbbi nyilatkozata is bizakodásra adhat okot. E szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfőre hivatkozva a napokban azt mondta, a kasszarendszer kiterjesztése jelenleg nem indokolt és nem életszerű.