Nemzetközi pályázat az Állatkert bővítésére

 2014. augusztus 04. 13:56

Fontos állomásához ért a Fővárosi Állat- és Növénykert középtávú fejlesztési programjának, azon belül az úgynevezett Pannon Parknak a megvalósítása, melyre nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

Nem ez az első nemzetközi tender a Városliget kapcsán, a Múzeumi Negyedet magában foglaló Liget Budapest Projekt megvalósítására februárban írtak ki hasonló volumenű pályázatot – írja a portfolio.hu. . Az állatkert új egysége a 10-15 millió évvel ezelőtti hazai táj állapotát hivatott felidézni. A Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lesz.

Az 1950-ben létrehozott Budapesti Vidámpark tartós és közpénzből tovább már nem finanszírozható pénzügyi nehézségei miatt a Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-i határozatával a park bezárásáról döntött. A határozat egyben arról is rendelkezett, hogy a bezárt Vidámpark egykori területét a szomszédos Fővárosi Állat- és Növénykert vegye át.

A Vidámparki 2014 februárjában zárt be véglegesen, közben a Fővárosi Állat- és Növénykert rövid- és középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki az új területtel kapcsolatban. A rövidtávú koncepciót követve már 2014. április 29-én megnyílhatott az Állatkert üzemeltetésében működő Holnemvolt Park. Ezzel párhuzamosan azonban tovább folynak a középtávú fejlesztési elképzelések megvalósításával kapcsolatos munkálatok is.
A tervek szerint két fő bemutatási egység jönne létre az egykori Vidámparktól örökölt új területen, illetve az Állatkert eredeti területének az új területtel határos zónájában. Ezek közül az egyik a Mesepark, a másik a terület nagyobb részét érintő úgynevezett Pannon Park.

A Pannon Park koncepciójának alapgondolata azon a tényen alapul, hogy a földtörténeti múltban - és ezen belül 10-15 millió évvel ezelőtt, a miocén korban - Magyarország éghajlata és élővilága egészen más volt, mint manapság. A Kárpát-medence területén élő egykori állatcsoportok képviselői ma már csak távoli, zömmel trópusi éghajlatú területeken fordulnak elő, a kipusztult fajoknak pedig léteznek mai megfelelőik, amelyek bemutatásával fel lehet idézni, hogy milyen is lehetett hazánk tájainak természetes állapota a miocén kor idején.

A fenti koncepció szerint megvalósítandó Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lenne. Ez a sajátos építmény lényegében egy hatalmas domb, amelynek felületét részben növényzet (zöld tető), részben fényáteresztő felület borítja, belsejében - mintegy 17 ezer négyzetméternyi alapterületen - szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített tér várná a látogatókat. A biodóm egyik felén a pannon ősvadon, a másik részében pedig a pannon tenger akvárium kerülne kialakításra, emellett egy látogatóközpont és számos szabadtéri kifutó is kapcsolódna hozzá.

 

A Pannon Parkkal összefüggő tervezői munka előkészítő munkarészét a szakmai program kidolgozása jelentette. Ehhez az Állatkert egy hazai és külföldi szakemberekből álló testületet hívott életre. E testület munkája nyomán készült el a megvalósítandó szakmai programkoncepció. A Pannon Park engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére Uniós eljárásrendben a Fővárosi Állat- és Növénykert közbeszerzési eljárást indított részvételi felhívás közzétételével, amely közbeszerzési hirdetményként július 12-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában (2014/S 132-236935).

A közbeszerzési eljárás kétszakaszos, meghívásos eljárásként került kiírásra.

A beérkezett ajánlatok elbírálása részben az ár és részben szakmai szempontok alapján, pontozásos rendszerben történik, a jelentkezések beadási határideje 2014. augusztus 25.