Olaszrizling Október Nagykóstoló Budapesten

Forrás: MTI

 2017. október 05. 12:54

Magyarország egyik legkedveltebb fehérborát segít mélyebben megismerni 74 kiállító több mint 200 borán keresztül az 5. Olaszrizling Október Nagykóstoló szombaton a Hotel Corinthia Budapestben, ahol előadások is bevezetik a látogatót az olaszrizlingek világába.

Magyarországon mintegy 4000 hektáron terem olaszrizling, az Olaszrizling Október Nagykóstoló pedig kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a vendégek összehasonlítsák az egyes borvidékeken készülő borokat és behatóbban megismerkedjenek a különböző stílusokkal: a friss, reduktív alapboroktól a dűlőszelektált olaszrizlingeken át a késői szüretelésű desszertborokig újabb és újabb arcait ismerjék meg ennek a népszerű, ám sok esetben félreismert fajtának - hangsúlyozza az szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A nagykóstolót szervező Winelovers a rendezvényt megelőzően nemzetközi borakadémikusok segítségével állította össze a tíz legjobb magyar olaszrizling listáját, melynek élén Kamocsay Ákos 2015-ös Sós-hegy Olaszrizlingje végzett.

Fotó: programturizmus

Kamocsay Ákos az MTI-nek felidézte, hogy a Hilltop Borászat 1993-ban települt Neszmélybe: ekkor az olaszrizling a borvidék fő fajtája volt. Nem véletlenül ez az egyik legtöbb helyen termesztett szőlőfajta Magyarországon, hiszen sok mindenre alkalmas: könnyed, üde, fröccshöz is kiváló bor éppúgy készülhet belőle, mint fahordós érlelésű, testes, telt, vastag tételek. Az olaszrizling másik nagy erénye, hogy nagyon jól ki tudja fejezni a terroirt, a termőhelyet - méltatta a szőlőfajtát.

A 2015-ös Sós-hegy Olaszrizlingről szólva Kamocsay Ákos elmondta, a szőlő a Melegeshegy tetején termett, a neszmélyi borvidék centrális termőterületén elhelyezkedő, meleg, löszös dűlőben, ahol szinte minden évben időben és jól be tud érni itt az olaszrizling.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke szerint az olaszrizling szerepe a Balaton mentén is megkérdőjelezhetetlen, sőt talán az egész Balatoni borrégió legfontosabb szőlőfajtájának is nevezhető; ezért is készül a régiós BalatonBor éppen olaszrizlingből.

Nagyszerű tulajdonságokkal rendelkező alapfajta, amely minden évben megbízhatóan, sokszor pedig kiváló minőségben terem - jegyezte meg a badacsonyi borász.

Bujdosó Ferenc balatonboglári termelő emlékeztetett arra, hogy a filoxéravész utáni újratelepítések során az olaszrizling a megbízhatóságával érdemelte ki a helyét. A Balatonboglári borvidéken, de az egész Balatoni borrégióban is úgy gondolták a gazdák, hogy szükségük van egy olyan fajtára, amely ki tudja küszöbölni az évjáratok közötti ingadozásokat.

A környék leghíresebb olaszrizlingjei sokáig Kőröshegyen termettek, de az új telepítéseknek köszönhetően a fajta az egész borvidéken reneszánszát éli. Ennek egyik úttörője Légli Ottó volt, de sok más borász is látott az olaszrizlingben fantáziát, többek között mi is, nem véletlenül telepítettünk belőle öt hektárt - számolt be Bujdosó Ferenc.

Gál Lajos egri borász szerint az olaszrizling "a magyar fehérbor". Ez a fajta szinte minden borvidéken terem, ráadásul megbízhatóan: alapborok és nagy minőségű borok egyaránt készíthetők belőle, ráadásul nagyon szépen megmutatja a termőhelyi karaktert - emlékeztetett.

Az egri borvidéken belül Egerszóláton a legnagyobb az olaszrizling jelentősége, ahol egyedi karakterű borok készülnek. Nemcsak fajtaborként fontos azonban, hiszen az Egri csillag házasításoknak is meghatározó eleme a leányka és a hárslevelű mellett - mondta el Gál Lajos.
A rendezvényen is kiállító négy borász egyaránt arról számolt be, hogy az idei olaszrizling-termés kitűnőnek ígérkezik; mindannyian magas cukorfokkal rendelkező, egészséges szőlőket szüreteltek, melyekből szép borok várhatók.

Az Olaszrizling Október Nagykóstolón a Badacsonyi borvidék 17, Balatonfüred-Csopak pedig 16 borászattal képviselteti magát; a tavalyi évben elindult BalatonBor márka aktuális évjáratát több mint 10 pincészet borán keresztül lehet feltérképezni.

Somló különleges talaja és mikroklímája egészen egyedi karaktert ad az itteni boroknak, és bár a juhfark a borvidék zászlósbora, most 10 somlói borászat megmutatja, hogy a "somlóiság" az olaszrizlingnek is jól áll. A hűvösebb klímát a Mátrai borvidék és Eger, valamint két felvidéki pincészet képviseli.

Mivel a rizling szó mindkét szőlőfajtát takarhatja - bár az olaszrizling és a rajnai rizling nincsenek rokonságban - a rendezvényen arra is lehetőség nyílik, hogy a két fajta sajátosságait akár egyazon pincészettől, egymás mellett kóstolva fedezhessék fel a látogatók.

A borokkal való intenzívebb ismerkedést a Borkollégium ingyenes előadásai is megkönnyítik.
A rendezvény teljes kiállítói listája és további részletes információk a http://olaszrizlingoktober.hu honlapon érhetők el.