Szállodai éttermek is bemutatkoznak a Gourmet Fesztiválon

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. május 28. 14:33

Miközben a világban rengeteg helyen járnak az adott város lakói a szállodák éttermeibe, Budapesten valamiért nehezebben indul ez a műfaj. Valószínűleg közrejátszik ebben az is, hogy a 80-as években még a drágaság és luxus szinonimája volt egy ötcsillagos hotel, mára azonban megváltozott a kép.

A május 30-június 1. között zajló Gourmet Fesztivál ezt a tévhitet is szeretné még inkább eloszlatni. A rendezvény szervezői ezért meghívták a fővárosi ötcsillagos szállodák éttermeit kínálatuk bemutatására a hét végén a Millenárisra. És egyúttal megkérdeztük az érintetteket arról, hogy kell-e félni egy hotelétteremtől és mitől lehetnek vonzók a helyi közönség számára?

Gresham Étterem, Four Seasons: Az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy hotelétterem unalmas és csak az ott megszálló emberekre fókuszál. A Gresham Étterem viszont egy kreatív és modern konyhával rendelkezik, ami egyfajta biztosítéka annak, hogy a vendégeket mindig elégedetten távozzanak. Az ételek és a hozzávalók minősége egyaránt kiváló (az alapanyagok 70 %-a helyi beszállítóktól érkezik.

 

ÉS Bisztró, Kempinski: Tavaly áprilisban nyílt meg a Kempinski hotelben az ÉS Bisztró, mely gyökeresen eltér az itthon megszokott hoteléttermektől. A hotel alsó szintjének renoválása a korábbi éttermet sem kímélte, ráadásul Emile Bootsma szállodaigazgató elképzelése az volt, hogy az 5-csillagos luxuszállodában egy nyitott, laza koncepciójú étterem kapjon helyet, ahová akár csak egy pohár borra is beülhet bárki.

A tavaly tavassszal megnyílt ÉS Bisztró különleges húsokkal, ún. “for sharing” ételekkel, falatkákkal és az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételeivel várja nem csak a hotelvendégeket. A cél egy lokálisan beágyazott, teljesen laza "helyi" hely kialakítása volt, amely független a szállodától. Az ÉS a Kempinski épületben van ugyan, de a Deák Ferenc utcáról külön bejárata van, teljesen különálló arculattal, személyiséggel rendelkezik és a hoteltől függetlenül működik, Zsidai és Kempinski kooperációban.

 

Paris Budapest Restaurant, Sofitel: A brand sztenderdek megkövetelik, hogy magas színvonalú kiszolgálás mellett nemzetközi színvonalú ételkreációk szülessenek a szállodához tartozó étteremben, éppen ezért több nemzetközi tréningen, illetve láncon belüli versenyen vesznek részt a főszakácsaik. A szállodaéttermek alapanyag tekintetében is el vannak kényeztetve, ezáltal természetesen a betérő vendégek is, a lehető legjobb minőséget kaphatják meg, hiszen a szálloda összfelhasználása mennyiségben jóval meghaladja bármelyik étterem alapanyag felhasználását, így magas színvonalú alapanyagokat kedvezőbb áron tudnak beszerezni.

Az idei Gourmet Fesztiválra a tavalyi gulyás leves jégkrém után most is hasonlóan meghökkentő, de finom kreációval készülnek. Jeremy Cayron séf már hetek óta kísérletezik és válogat, és az biztos, hogy macaron glacé házi bazsalikomos málna sorbet-val töltve egy kis Castillo de Canena olívaolajjal megcsepegtetve mindenképpen fent lesz a kínálatukban.

 

Buddha-Bar A Buddha-Bar igazából nem szállodai étterem, mert az ázsiai fúziós konyhát, Buddha-Bar zenét, és formabontó koktélokat jelentő Buddha-Bar franchise a világ 15 országában egyáltalán nem kötődik szállodához. Magyarország kivétel, mert az étterem a Klotild Palotában, a Buddha-Bar Hotellel egy épületben kapott helyet, de külön bejárata van a Váci utca felől, így aki az étterembe érkezik, nem is érzi, hogy az épület többi részében szálloda működik.

A Gourmet Fesztiválra a közel négy méter magas Buddha szobrot, a hangulatos lounge zenét és a Buddha-Bar teljes ázsiai menüsorát nem tudják ugyan magunkkal hozni, de a sushiválogatáson kívül a legnépszerűbb ételt, a Buddha-Bar csirkesalátát is megkóstolhatják az érdeklődők a standon – ez egy egyszerű, de mégis jellegzetes étel, amely a világ valamennyi Buddha-Bar-jában megkóstolható Párizstól Moszkván át Monte Carlo-ig. Az idei év témáját, a rakott krumplit Osama Kutaini séf pedig ázsiai stílusban, curry-vel, quiche formájában képzelte el.