Zöldberuházások a veszprémi erdőkben

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. március 20. 15:00

Új kilátók, tanösvények és erdei kirándulóhelyek mellett, 600 millió forintos beruházással egy veszprémi zöldcentrumot is létesít idén a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

Idén több mint 860 millió forintot fordít fejlesztésekre az egy évvel ezelőtt indított „A jövő a kezünkben van" közjóléti programjának részeként a VERGA Zrt. A fejlesztések legfontosabb csoportját az oktatási és turisztikai célú beruházások alkotják – írja a társaság közleményében.

Március 12-én adták át a dudari erdőtömb közepén található, felújított Valler István-kutat és forrást, a helyszínen fedett pihenőhelyeket alakítottak ki és irányítótáblákat helyeztek el. Szintén néhány napja adták át a Zöld Tanoda Erdei Iskolát, amely egy felújított, polgári lakóházban talált otthonra Várpalota belvárosában. Még ebben a hónapban várhatóan elkészül a Kelet-Bakony egyik legszebb panorámát nyújtó pontjának közelében a Tési kilátó és a hozzá kapcsolódó, nyolc állomásból álló erdőismereti tanösvény, áprilisra Márkó, Herend és Hárskút települések közelében a Kis-Bükki kilátó, szintén erdőismereti tanösvénnyel, májusra pedig a Lugos-tetőn felépített új kilátó.

A tervek szerint júniusra befejezik az Országos Kékkör 81 kilométeres szakaszának felújítását: 22 kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki, négy helyszínen új fedett pihenőket hoznak létre, és egy új gyalogos hidat is építenek a Gaja-patakon.

A várpalotai, karsztvizű Fenyves-tó környékének átalakítását és a tó partján minőségi szálláshelyek kialakítását is tartalmazza az a júliusra megvalósuló fejlesztés, amelynek célja a tó környéki horgászturizmus fellendítése.

Az év legnagyobb, 600 millió forintos beruházásaként a volt Fenyves laktanyában egy zöldcentrumot létesítenek, erdei tanodával, interaktív közösségi térrel és erdészeti központtal. Itt még ugyan rendezni kell a tulajdonviszonyokat, de amit ez megvan, onnantól számítva 11 hónapon belül elkészül az épület.