A canterburyi érsek szerint Jézus nem kapna brit vízumot

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 21:06

Justin Welby canterburyi érsek szerint Jézust a brit jonzervatívok által tervezett bevándorlási szabályok alapján biztos visszafordítanák a határról.

Az anglikán egyházfő alig leplezett módon szúrt oda a brit konzervatívok választási programjában nemrég beharangozott, pontozásos bevándorlási elbírálási rendszernek.

„Alapítónk, Jézus Krisztus persze nem volt fehér, középosztálybeli és brit – valószínűleg vízumot sem kapott volna, hacsak nem pont ácsokból szenvedünk hiányt” – mondta nemrég egy üzleti konferencián. A kritikára nevetéssel és tapssal reagált a közönség – írja az eTurboNews.

Boris Johnson brit miniszterelnök az egyik leghangosabb támogatója a pontozásos bevándorlási rendszernek, mely szerint a bevándorlást kérelmezőket képzettségük, iskolázottságuk, koruk, angolnyelv-tudásuk és annak alapján pontoznák, hogy szakmai ismereteikre mekkora kereslet van az Egyesült Királyságban.

Justin Welby canterburyi érsek megjegyzése nagy visszhangot váltott ki

Fotó: eTurboNews

A javaslatot, amelynek modellje az ausztrál elbírálási rendszer volt, először a brit Független Párt (UKIP) vetette fel a 2017. évi választások előtt. Ezt az ötletet tették magukévá Johnsonék. A miniszterelnök szerint, ha megnyerik a december 12-i előrehozott parlamenti választást, a Brexit után bevezetik az általa „egységesnek” nevezett (az EU-ból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes) bevándorlási rendszert.

A jelenlegi rendszerben az EU állampolgárainak a munkavállalók szabad mozgásának elve alapján nincs szükségük vízumra, ha az Egyesült Királyságban dolgoznak. Míg a konzervatívok szerint a javasolt bevándorlási szabályok lehetővé tennék a szakképzetlen bevándorlók számának csökkenését, a Munkáspárt szilárdan ellenzi a további megkötéseket.

Welby érsek megjegyzése nagy visszhangot váltott ki. Sokan könnyedén fogták fel, félig humorosan megjegyezve, hogy Jézus megfelelne a kritériumoknak, hiszen olyan páratlan képességekkel rendelkezett, mint a víz borrá változtatása vagy ötezer ember jóllakatása öt kenyérrel.

De voltak olyanok is, akik rámutattak, hogy Welby nyilvánvalóan félreértett valamit, hiszen az érvényes szabályok szerint lelkésznek lenni önmagában elegendő indok ahhoz, hogy valaki megkapja a vízumot – feltéve, ha tud angolul.