A katasztrófavédelem és a mentőszolgálat is figyelmezteti az ünneplőket

Forrás: MTI

 2016. augusztus 18. 16:19

Az augusztus 20-ai rendezvényekre készülőket arra kérik, figyeljék az esetleges meteorológiai riasztásokat, valamint hallgassanak a szervezők és a hatóságok figyelmeztetéseire.

Az állami ünnepre országszerte 141 olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A fővárosi ünnepség mellett számos más városban, településen szerveznek látványos ünnepséget, csak a Balaton partján tizenöt helyszínről indítanak majd tűzijátékokat. A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban.

A fővárosban az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről – a Gellért-hegyen a Citadella belső udvaráról, az Erzsébet hídról, a Lánchídról és három dunai pontonról – lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel. A rakpartokon tizenhat tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. Ezen felül a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon harminccal emelik a készenlétben lévők létszámát.

Készülődés a budapesti tűzijátékra

Készülődés a budapesti tűzijátékra

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha az szükségessé válik, akkor a kiürítés rendjéről.

A mentők is nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai állami rendezvényeket. A normál ügymenethez képest 36 mentőegységgel, köztük 8 rohamkocsival és 2 tömeges baleseti egységgel állnak készenlétben, időszakonként és helyszínenként alkalmazkodva az aktuális programokhoz. A mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek, munkájukat a tűzijáték idején a tömegben "járőröző" vöröskeresztes elsősegélynyújtók is segíteni fogják.

A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvények helyszínein hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyermekekre és ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében.