Bangkok, London és Párizs a világ legnépszerűbb úti céljai, Budapest a feltörekvők között

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 24. 15:47

Bangkok, London és Párizs a dobogós a világ legnépszerűbb úti céljainak ranglistáján, melyet a Mastercard a külföldi látogatók becsült létszáma alapján állít össze évente. Budapest a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások listáján a hatodik, megelőzve Bukarestet és Szófiát.

A Mastercard kutatása a világ 132 leglátogatottabb nagyvárosát rangsorolta a külföldi szállóvendégek létszáma és az utazók költései alapján. A frissen publikált jelentés előrejelzést is tartalmaz a látogatók és átutazók számának 2016. évi növekedésére vonatkozóan, és segít jobban megérteni a nemzetközi utazások dinamikáját.

Tekintve, hogy a külföldi utak számának és értékének bővülése jelenleg gyorsabb, mint a világ GDP-je, és a nagyvárosok továbbra is a növekedés motorját jelentik, a Mastercard számára kiemelten fontosak a témával kapcsolatos nyilvános adatok.

 

Bangkok az élen

A Mastercard nemzetközi rangsorában idén a thai főváros, Bangkok végzett az élén 21,47 millió látogatóval, megelőzve ezzel a tavaly ötödik alkalommal első helyezett Londont (19,88 millió látogató). A Mastercard tízes listájába – a várható látogatószám alapján – az alábbi városok kerültek be:

Párizs – 18,03 millió látogató, Dubai – 15,27 millió látogató, New York – 12,75 millió látogató, Szingapúr – 12,11 millió látogató, Kuala Lumpur – 12,02 millió látogató, Isztambul – 11,95 millió látogató, Tokió – 11,70 millió látogató, Szöul – 10,20 millió látogató.

Európában London után Párizs vezet (18,03 millió látogató), majd Isztambul (11,95 millió látogató), Barcelona (8,20 millió látogató) és Amszterdam (8 millió látogató) következik a legnépszerűbb városok listájában.

A felmérés idén először azt is vizsgálta, hogy az utazók mire költenek a legtöbbet külföldi tartózkodásuk során, valamint hogy üzleti vagy magáncélból választanak-e egy adott úti célt. Míg az európai nagyvárosokban - Amszterdamban, Barcelonában, Isztambulban, Milánóban, Párizsban, Prágában és Bécsben - inkább ételre és italra szánnak nagyobb összeget az utazók, a világ Top 20 városának látogatói többet költenek vásárlásra. A húsz kiemelt nagyvárosba több ember utazik pihenés céljából, mint üzleti megfontolásból, kivéve a kínai nagyvárost, Sanghajt.

 

Budapest a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások között

Bár Budapest nem került be az európai Top 10-be a látogatói szám alapján, a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások listáján hatodik helyezett lett (1. ábra).

A jelentés szerint 2016-ban várhatóan 3,36 millió olyan látogató érkezik hozzánk, aki legalább egy vendégéjszakát tölt majd el. 2009-hez képest ez 7,20%-os növekedést jelent. A felmérés szerint az ide utazó külföldiek kisebb része jön üzleti célból a magyar fővárosba (9%), míg a túlnyomó többség leginkább a szabadidejét tölti itt (91%). A legkedveltebb utazási időszak a július és az augusztus. A Budapestre utazók leginkább ételre és italra költenek budapesti tartózkodásuk során (35,7%), de a vásárlásokra is szívesen szánnak pénzt (22,2%) és a helyi szolgáltatások igénybevételére is költenek (13,2%).

 

Európa - a legnagyobb mértékben bővülő célállomások listája, a nemzetközi szállóvendégek száma alapján (2009-2016, éves növekedési ráta)

 

Európán kívül

A Mastercard jelentése szerint a Csendes-óceáni térség ebben az évben is nagy népszerűségnek örvend, Bangkokkal az élen.

A legnagyobb meglepést Dubai jelentette azzal, hogy bekerült a legkedveltebb célállomások közé. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városáról elmondható, hogy itt a legmagasabb a látogatói költések összege (31,3 milliárd USD), amely jelentősen meghaladja a londoni kiadásokat (19.8 milliárd USD).

New York az ötödik legnépszerűbb úti cél, az idelátogatók közel 90%-a a kontinensen kívülről érkezik, főleg  Londonból, Párizsból, Sao Paulo-ból, Torontóból és Pekingből.

Az adatok azt mutatják, hogy az ázsiai nagyvárosok rohamosan törnek előre a ranglistán. A legnagyobb növekedést a japán város, Oszaka érte el (24.15%), utána Chengdu (20,14%), Abu Dhabi (19,81%), Colombo (19,57%) és Tokió (18,48%) következik a növekedési listán.

Az elemzés nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján összesíti a külföldi látogatók létszámát mind a 132 vizsgált országban, különböző algoritmusokat használ a számításokhoz, és külön foglakozik az átszálló utasok létszámával, például olyan nagy forgalmú célállomások tekintetében, mint Szingapúr, Amszterdam vagy Frankfurt. A jelentés nem a Mastercard kártyaforgalmi adataira épül.