Dánia gyanús tesztek miatt nem fogad repülőjáratokat Dubajból

Forrás: turizmus.com

 2021. január 23. 09:59

Dánia átmenetileg nem fogad légi járatokat Dubajból, mert felmerült a gyanú, hogy nem megbízhatók azok a koronavírustesztek, amelyeknek a kiutazókat vetik alá, közölték a dán hatóságok pénteken.

A koronavírus dél-afrikai variánsát legalább egy utazó bizonyítottan Dubajból hurcolta, mondta Benny Engelbrecht dán közlekedési miniszter. Állampolgári bejelentések alapján pedig úgy döntöttek, alaposan kivizsgálják a dubaji tesztelési gyakorlatot, mert "teljesen biztosak" akarnak lenni abban, hogy "nem lesz gond", mondta.

Az ország január 9. óta engedélyezi a beutazást bármely külföldi állampolgár számára, aki igazolja, hogy a beutazást megelőző meghatározott időszakban átesett a COVID-19 betegségen, vagy negatív koronavírusteszt mutatja a vírusmentességét.

A dán külügyminisztérium január 8-ai ajánlásában arra figyelmeztette a dánokat, ne utazzanak külföldre még üzleti ügyben sem, mert fennáll a veszélye, hogy hazahozzák a vírust, különösen a korábbiaknál is gyorsabban terjedő valamely új variánsát.

dubai_123rf

A korábbi hetekben számos dán híresség posztolt magáról fotót, ahogy Dubajban pihen

Fotó: 123rf.com

Dubaj volt a világ egyik első úti célja, amely megnyílt a negatív koronavírustesztet felmutatni tudó látogatók előtt. A turisták az elmúlt hetekben a tomboló világjárvány ellenére is özönlöttek Dubajba, az otthoni korlátozásokat és kijárási tilalmakat maguk mögött hagyva.

A korábbi hetekben számos dán híresség, köztük Mikkel Kessler korábbi világbajnok ökölvívó, Nicklas Bendtner volt válogatott labdarúgó vagy Michael Maze asztaliteniszező is posztolt magáról képet a közösségi médiában, amint Dubajban pihen.

Az új fejlemény azonban közvetlen kihívást jelent a tömeges tesztelési rendszerre nézve, amelyre az ország a gazdasági újranyitását alapozta.

Az Egyesült Arab Emírségekben pénteken már a 11. egymást követő napon döntött rekordot az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, 3552-vel. Jövő hét közepétől emiatt újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be: korlátozzák a résztvevők számát az esküvőkön és a nyilvános és magánrendezvényeken, minden összejövetelt 10 közvetlen családtagra korlátozva. A szigorításokra azért volt szükség, mert olyan sok koronavírus-fertőzött került kórházba, hogy el kellett halasztani a nem életmentő műtéteket.