Debrecen–München hetente háromszor

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. április 11. 15:38

Hétfő délelőtt megérkezett a debreceni repülőtérre a Lufthansa első menetrend szerinti gépe Münchenből, a járat ezentúl heti három alkalommal közlekedik a két város között.

Az első járatot hagyományosan fogadták a debreceni repülőtéren: a Bombardier CRJ 900-as típusú, 98 személyes repülőgép két vízsugár alatt gördült be a légikikötőbe. A Lufthansa Debrecen–München járata hétfőn, szerdán és pénteken közlekedik a két város között.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere és Antal Gábor, a Lufthansa-csoport magyarországi igazgatója egyaránt mérföldkőnek nevezte a járat indítását, amely jelentősen hozzájárulhat a régió gazdasági, turisztikai fejlődéséhez, új munkahelyek teremtéséhez.

„Debrecen felkerült a világtérképre, a város ezentúl négy kontinensről érhető el egyetlen átszállással" – fogalmazott Antal Gábor. Az új járattal a Debrecenből a müncheni légikikötőn keresztül mintegy 130 járatra szállhatnak át, de a debreceni indulású járat kényelmes alternatívát kínál a határon túli, szlovákiai, ukrajnai, romániai lakosok és vállalatok számára is.

Papp László kiemelte, hogy a város repülőtere dinamikusan fejlődik: 2011-ben 18 ezer utas, tavaly már 180 ezer utas fordult ott meg, az utasok száma idén várhatóan eléri a 300-350 ezret.

„A járatnyitás nem csak a be-, hanem a kiutazó forgalom szempontjából is fontos mérföldkő – mondta el szerkesztőségünknek Czeiszing Miklós, a DZT budapesti képviseletvezetője. – Bajorország és München a magyar piac egyik legfontosabb célpontja, és most, hogy  immár Budapesttől 200 km-ről is közvetlenül elérhető, jelentősen megnő az utazásra csábítható célcsoport is.

A statisztikák szerint München – Berlin után – a második legkedveltebb németországi város, és a menetrend lehetővé teszi kiváló city break túrák szervezését, de innen számos irányba is elindulhatnak a turisták. Így például a DZT idei fókuszában álló „zöld Németország" jegyében  Chiemsee, Starnberger-See és környékére vagy éppen a bajor erdő felfedezésére. A járat pedig a síelők számára is optimális, hiszen Münchenből alig egy óra alatt érhetőek el a népszerű téli sportcentrumok, és a sífelszerelés is szállítható a gépen.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a járatindítás alkalmából kiemelte, hogy Németország a legnagyobb tőkebefektető Magyarországon: 2014-ben 18,7 milliárd euró volt a közvetlen német tőkebefektetés, amely a teljes állomány egyharmada és a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 27 százalékát Németországgal bonyolítjuk le. Hatezer német vállalkozás működik jelenleg Magyarországon és mintegy 300 ezer embernek adnak munkát. Bejelentette: a külgazdasági minisztérium befektetési ügynöksége jelenleg nyolc olyan céggel folytat tárgyalásokat, amelyek Debrecenben szeretnének befektetni. Ha e tárgyalások sikerrel járnak, mintegy 447 millió euró körüli befektetés érkezik hamarosan Debrecenbe, ami kétezer új munkahelyet jelent – fűzte hozzá.

Herdon István, a debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy a Lufthansa megjelenése Debrecenben jelentős mértékben hozzájárul a régió fejlesztéséhez, s ahhoz, hogy a repülőtér multimodális központként működjön mind a személy, mind a teherszállítás terén.