Egészséges téli élmények Ausztriában

 2013. október 03. 09:01

Október 2-án a budai Déryné Bisztróban szűk körű sajtóbeszélgetésre hívta össze partnereit az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. Az est témái az Alpokban töltött üdülés jótékony hatásai és Ausztria téli újdonságai voltak.

Az alpesi üdülés szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól Dr. Wolfgang Schobersberger, az Innsbrucki Orvosi Egyetem professzora tartott figyelemfelkeltő előadást.

Egy aktív alpesi üdülés és a hozzá kapcsolódó rekreációs programokon való részvétel télen is kitűnő alkalom, hogy tegyünk valamit egészségünkért. A síelés, a sífutás és a hótalpas túrázás sokkal több, mint csupán testmozgás. Az izmok és a szív edzését kombinálva az Alpok természeti környezetével (napsütés, hó, levegő) jótékony hatást gyakorolunk a mentális regenerációra is. A hegyvidék egyik jellemzője, hogy a magasban csökken a légnyomás, ez pedig stimulálja a vörös vérsejtek képződését a testben. Az új, fiatal vörös vérsejtek könnyebben és gyorsabban szállítják az oxigént, ezáltal javítva a szövetek oxigénellátását. A professzor kiemelte, hogy kísérleteik során – az AMAS (Austrian Moderate Altitude Study) projektünkben – javulást figyeltek meg többek között az elhízással kapcsolatos problémák terén: például a vérnyomás csökkenését, valamint a testsúly csökkenését akár diétázás nélkül. Fejlődést tapasztaltak ugyanakkor lélektani szempontból is, vagyis csökkent a stressz, javult az életminőség és az alvás minősége. A kutatások bizonyították, hogy egy 3 hetes, Alpokban töltött üdülés a testzsírsúly 5 kg-os csökkenését is eredményezheti, jelentős mértékben csökkentve ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Összességében elmondható, hogy Ausztria alpesi üdülőhelyei többé nem csupán extrémsport-turisták célpontjai, hiszen a fókusz eltolódott az egészségorientált üdülés irányába, a természet szépségét kiegészítve a mentális és a fizikai regeneráció lehetőségével, amely egyre szélesebb tömegeket vonz.

Szánkózástól snowboarding

Ausztria téli kínálata számos érdekes programot tartalmaz: a tél a sípályáktól távolabb is számos maradandó emléket tartogat, legyen szó kalandos családi szánkózásról a megvilágított pályákon, sífutásról a friss levegőn, vadállatok megfigyeléséről a nemzeti parkokban.

Kivilágított szánkópályák sora várja a vendégeket Karintiában: a Nassfeld-Pressegger See régióban három pálya áll az érdeklődők rendelkezésére, Bad Kleinkirchheimban ott a Kaiserburgbahn, míg a Katschberghöhén a Gamskogelhüttétől indul a vidám száguldás. A Lavanttal kínálatában is szerepel az éjszakai szánkózás: mégpedig a két kilométer hosszú St. Paul természetes szánkópályán. Aki inkább nappali fénynél szeretné kipróbálni a szánkózást, annak ideális választás a Gmünd szomszédságában található Sonnalm Stubeck nyolc kilométer hosszú természetes szánkópályája.

Aki Alsó-Ausztriában szeretne sífutni, hótalpas túrázni vagy nordic walkingozni, az St. Aegyd am Neuwalde-ban a legjobb helyen jár. A kínálatban könnyű és nehéz útvonalak egyaránt szerepelnek, amelyek varázslatos panorámát nyújtó magaslatokra vezetnek, például a Gippelre és a Göllerre.

Mesébe illő jeges kalandok várják az üdülővendégeket a Weissensee-n, amely 6,5 km2-es kiterjedésével Ausztria legnagyobb természetes jégfelülete. A bátrabbak egy egészen új perspektívából is felfedezhetik a Weissensee téli világát: jégbúvárkodás közben akár 20 méter is lehet a víz alatti látótávolság.

A hótalpas kiránduláshoz a Hohe Tauern Nemzeti Park is ideális feltételeket kínál. A tapasztalt parkőrök nagyszerűen kiismerik magukat a nemzeti parkban, és túráik alkalmával a vendégekkel együtt cserkészik be a „nagy ötöst”: a kőszáli kecskét, a szakállas saskeselyűt, a szirti sast, az alpesi hófajdot és a zergét.

Ausztria első számú téli attrakciója továbbra is a síelés. Számos helyen indítanak újrakezdőknek tanfolyamokat, többek között Bad Kleinkirchheimban vagy a Präbichl sípályáin. Egyre több síterepen találkozunk olyan ajánlattal, amely a kezdő síelőknek szól: amennyiben 3 nap alatt nem tanulunk meg síelni, visszakapjuk a sítanfolyam árát pl. Annabergen, a Ski amadé síterepein vagy Karintiában is. A Hochkar a Keleti-Alpok legmagasabban fekvő alpesi központja, ahol novembertől április végéig garantáltak a hóbiztos téli élmények. A síterep újra és újra otthont ad síversenyeknek, valamint edzőtáboroknak. Összesen 9 felvonó és 18 kilométernyi, különböző nehézségi fokú sípálya áll itt a síelők rendelkezésére, a snowboardosok pedig a Hochkar funparkban tombolhatják ki magukat.

Parányi, stílusos és szívélyes síterepként mutatkozik be Annaberg, ahol mindenki megtalálhatja, amit keres: FIS versenyeknek otthont adó sípályák és buckás pályák a sívirtuózoknak és snowboardosoknak, lendületes hegyoldalak a hobbi síelőknek és szelíd lejtésű lesiklópályák a családoknak, valamint a kezdőknek. Kilenc modern felvonó köti össze az összesen 20 kilométernyi sípályát, ezen kívül 18 kilométernyi sífutópálya, lovas szános kirándulás és hótalpas túrázás is szerepel a programkínálatban.

Számos helyen elérhető wifi-pont és letölthető síalkalmazások segítenek minket, amelyek gyorsan és egyszerűen rögzítik a lesiklásokat és előrejelzik a várható időjárást. Térképek, tippek és ajánlások tölthetőek le innen: www.austria.info/at/reiseplanung-oesterreich

A karintiai Nassfelden olyan applikációt is letölthetünk, amelynek segítségével beazonosíthatjuk a környező hegyeket. www.nassfeld.at/apps