Elindult az első emeletes motorvonat

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 15:20

Március 15-én kigördült a Nyugati pályaudvarról, és mostantól a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedik az első KISS emeletes motorvonat. 2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állít forgalomba kormányzati támogatással a MÁV-START.

Az új emeletes motorvonat az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon – olvasható a MÁV-START közleményében.

Április végétől már a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes vonatokkal. Májusban és júniusban is egy-egy, júliusban várhatóan további hat KISS lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a 11. jármű pedig augusztusban indulhat el.

Március 15-én kigördült a Nyugati pályaudvarról az első KISS emeletes motorvonat

Fotó: MÁV-START.

Az első ütemben munkába álló járművek a két legforgalmasabb elővárosi vonalon, Cegléd és Vác felé közlekednek majd.

A Stadler tájékoztatása szerint a 40 KISS emeletes motorvonat gyártására vonatkozó keretszerződés második és harmadik ütemében újabb 8 KISS még idén, a további 21 emeletes motorvonat pedig 2022 végéig forgalomba áll.

A Budapest elővárosi forgalmat 2022 végére teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki.

A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

Az utasok elégedettségét szolgálja majd a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, 600 ülőhelyes utastérrel felszerelt vonat. Három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval van felszerelve, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

Az emeletes vonat menetrendje a vasúttársaság honlapján elérhető.