Két Airbust vesz a magyar kormány

Forrás: MTI

 2017. december 20. 14:40

Két A319-es Airbust vásárol a Magyar Honvédség – jelentette be a honvédelmi miniszter budapesti sajtótájékoztatón. A gépek a honvédség hadrendjébe kerülnek.

A honvédség nem kormánygépeket vásárol – szögezte le Simicskó István, aki elmondta, hogy a repülők beszerzése előtt egy munkacsoport megvizsgálta, milyen módon fejlesztik hadseregük légi szállító képességét más országok.

A két Airbus néhány héten belül megérkezik. A tervek szerint tavasszal már ezekkel utazik az afganisztáni váltás.

A miniszter elmondta: az A319-es gépek újonnan 70-80 millió euróba kerülnek, a két 8-9 éves gépet ennek kevesebb mint feléért vették. A beszerzési összeg nemcsak a gépeket, hanem a hajózó állomány és a technikai személyzet kiképzését, felkészítését és a kecskeméti repülőtér üzemeltetési feltételeinek megteremtését is fedezi – közölte.

A két Airbus néhány héten belül megérkezik és a honvédség hadrendjébe kerül

Fotó: airportal.hu

A Magyar Honvédség 14 országban lát el missziós feladatot, így a katonák szállítását, kimenekítését, adott esetben a magyar állampolgárok kimentését válságövezetből is biztosítani kell. Az Airbusok különböző katonai feladatok ellátására alkalmas csapatszállító repülőgépek. Elsősorban a személyi állomány és egyéni felszereléseik szállítására szolgálnak, de arra is alkalmasak, hogy műveleti területről, illetve katasztrófa sújtotta helyekről sérülteket, betegeket mentsenek ki.

Idén 55 alkalommal kellett repülőgépet bérelni a honvédségnek. Tavaly és idén pedig többször kellett műveleti területről sürgősséggel hazaszállítani katonákat.

A repülőgépek beszerzésével megszűnik az a „méltatlan helyzet”, hogy Magyarország másoknak van kiszolgáltatva – mondta Simicskó István.

Kapcsolódó cikkek