Ezek a légitársaságok mentek csődbe tavaly

Forrás: turizmus.com

 2024. január 14. 13:46

A tavalyi év sem múlt el légitársasági csődök nélkül, Európától Dél-Amerikáig több mint egy tucat cég kényszerült végleg a földre.

A koronavírus-járvány alatt elszenvedett veszteségek után 2023-ban sok légitársaságnak sikerült talpra állnia, sőt újra rekordbevételeket elérnie. Az utazások iránt hirtelen megnőtt keresletből azonban jó néhány cég kevesebbet tudott profitálni. Főleg az új és kisebb légitársaságoknak volt nehezebb megállniuk a helyüket a piacon, amelyre a munkaerőhiány, az emelkedő kerozinárak és a háborúk is rányomták a bélyegüket – írja a Reisereporter.

A lap összeállítást közölt azokról a légitársaságokról, amelyek 2023-ban a fenti vagy más okokból földre kényszerültek.

Elsőként a brit Flybe jelentett csődöt januárban. A vállalat 290 nappal korábban már jelentett fizetésképtelenséget, akkor egy amerikai befektetési alap át is vette a céget, amelynek így sem sikerült talpra állnia.

Néhány nappal később a norvég Flyr kényszerült leszállásra. A légitársaságot 2020-ban alapították, de a pandémia alatti keresletcsökkenés és az emelkedő árak elleni küzdelemben végül elvérzett.

Az izlandi Niceair még ennél is fiatalabb cég volt, 2022-ben alapították. A virtuális légitársaság tavaly áprilisban jelentett csődöt a Hi Fly Malta légitársasággal való konfliktusa, és az ennek nyomán fellépett repülőgéphiány miatt.

A svéd Novair légitársaságnak ezzel szemben 25 év működés után kellett csődöt jelentenie. A cég hosszú ideig az Apollo utazásszervező utasait szállította két lízingelt repülőgéppel, és miután ez a szerződés szeptember végével lejárt, nem sikerült új együttműködő partnert találnia.

A brit Flybe másodszorra sem tudott talpra állni

Fotó: 123rf.com

Közép- és Dél-Amerikában hat cég is bedobta a törülközőt a tavalyi év során.

A mexikói Aeromar légitársaság 21 nyaralóútvonalat üzemeltetett az országon belül, valamint közlekedtek gépei Texasba és Havannába is. A csőd okaként a koronavírus-járvány negatív pénzügyi következményeit jelölte meg a cég.

Kolumbia gyors egymásutánban két ultrafapados légitársaságot is elveszített az év első felében. Az Ultra Air hat repülőgéppel és nagyvonalú terjeszkedési tervekkel lépett a piacra 2022-ben, a belföldi úti célok mellett a szomszédos országokba is szeretett volna repülni. Ebből azonban pénzügyi nehézségek miatt semmi sem lett. Az Ultra Airnél nagyobb Viva Air Colombia azután jelentett csődöt, hogy meghiúsult az Avianca (Kolumbia legnagyobb légitársasága) által remélt felvásárlása. Emiatt a társaság perui cége, a Viva Air Peru sem maradt életben.

Egy további dél-amerikai légitársaság, az ecuadori Equair szeptember végén állt le. A három repülőgéppel rendelkező cég csak 2022-ben kezdett el járatot üzemeltetni a főváros, Quito és Guayaquil kikötőváros között.

Ugyancsak szeptember végén Dél-Amerika Atlanti-óceáni partjain is bekövetkezett egy légitársasági csőd: Francia Guayana négy kis légcsavaros géppel rendelkező, regionális cége, az Air Guyane szűnt meg.

A Viva Air Kolumbia harmadik legnagyobb légitársasága volt

Fotó: 123rf.com

A legrövidebb ideig, mindössze három hónapig egy amerikai virtuális légi cég, a Nebraska állambeli Red Way működött 2023-ban. Az augusztus végén becsődölt társaságnak nem volt saját gépe, más légitársaságok ülőhelyeit közvetítette.

Afrikában elsőként a nigériai Azman légitársaság szűnt meg tavaly augusztusban. A hét repülőgéppel rendelkező társaság 2010 óta üzemeltetett túlnyomórészt belföldi, valamint egy szaúd-arábiai járatot. Állítólag bevonták az engedélyét, mivel nem tartotta be a biztonsági előírásokat.

A tunéziai Syphax légitársaság 2023 végén jelentett csődöt. Ezt sajtóértesülések szerint az ügyvezető letartóztatása előzte meg. Miután az illető számláit befagyasztották, az egyik fontos stratégiai partner a flottával együtt kivonult a cégből, amelynek vége így elkerülhetetlenné vált.