Csupán egy százalékkal maradt el a globális légiforgalom a járvány előttitől novemberben

Forrás: turizmus.com

 2024. január 12. 11:31

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közzétette a globális légiforgalomra vonatkozó legfrissebb adatait, amelyből kiderül, hogy a globális légiforgalom novemberben elérte a 2019-es szint 99,1 százalékát, az utaskilométerre eső bevételben (RPK) mérve.

A belföldi forgalom 6,7 százalékkal haladta meg a járvány előtti szintet, különösen nagy volt a növekedés Kínában (2022 novemberéhez képest 272 százalékkal nőtt), ami az egy évvel ezelőtt még érvényben lévő korlátozásoknak köszönhető. A nemzetközi forgalom továbbra is elmarad a belföldi kereslettől, de mostanra elérte a 2019-es szint 94,5 százalékát, a legerősebb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térségben regisztrálták: 2022 novemberéhez képest 63,8 százalékos növekedést tapasztaltak.

"Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy meghaladjuk a légi közlekedés 2019-es csúcsévét" – mondta Willie Walsh, a IATA főigazgatója. Hozzátette: "A gazdasági ellenszél nem tartja vissza az embereket attól, hogy felszálljanak a levegőbe. A nemzetközi utazások még mindig 5,5 százalékkal maradnak el a járvány előtti szinttől, de ez a különbség gyorsan csökken."

A nemzetközi utazások még 5,5 százalékkal maradnak el a járvány előttitől

Fotó: 123rf.com

 

A főigazgató a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítési törekvéseiről is nyilatkozott: "A légi közlekedés fellendülésével párhuzamosan a kormányok felismerték, hogy a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez sürgősen át kell térni a sugárhajtómű-üzemanyagról a fenntartható légi közlekedés üzemanyagára (SAF)."

Elmondta, a légitársaságok célja 2050-re elérni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, azonban ehhez nem elég a fenntartható üzemanyagok jelenleg előállított mennyisége. Azt reméli, 2024 lesz az az év, amikor a kormányok átfogó szakpolitikai intézkedéseket hoznak a SAF-gyártás gyors felfuttatásának ösztönzésére. Idén várhatóan mintegy 1,875 milliárd liter fenntartható üzemanyagot állítanak elő, ami bár háromszorosa a tavaly kitermelt mennyiségnek, de az iparág üzemanyagszükségletének mindössze 0,53 százalékát teszi ki – írja a Business Traveller.