Maláj utasszállító - életszerű az új video

Forrás: MTI

 2015. július 21. 11:16

A pénteken közzétett, a maláj utasszállító egy évvel ezelőtti lezuhanásával kapcsolatos új videofelvétel nagyon életszerű, és azt az érzetet erősíti, hogy az oroszbarát szeparatisták egy ukrán katonai gép helyett, véletlenül lőtték le a malajziai légitársaság MH17-es járatát.

Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a fentieket azzal a videofelvétellel kapcsolatban mondta az M1-en televíziós csatornán, amelyet pénteken tettek közzé az ausztrál napilap, a The Daily Telegraph online felületén, pontosan egy évvel azután, hogy a maláj utasszállító a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében lezuhant. A felvételeken - amelyeket a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után - a repülőgép roncsainál fegyveresek láthatók katonai gyakorlóruhában, amint kinyitják az utasok csomagjait, és a földre szórják azt, ami bennük van.

 

A szakértő azt mondta: a felvétel "nagyon-nagyon életszerű", azt mutatja be, hogy az oroszbarát szeparatisták a füstölgő roncsok között átkutatják a terepet, és meglepetéssel konstatálják, hogy polgári repülőgépről van szó. Ez azt az érzetet erősíti, hogy a szeparatisták egy ukrán katonai gépet akartak lelőni, de véletlenül a maláj civil gépet találták el - vélekedett.
Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a repülőgép-katasztrófáért, a kutató hangsúlyozta: a főként a közösségi oldalakról származó közvetett bizonyítékok sokasága mind azt támasztja alá, hogy a tragédiát szeparatista erők területéről kilőtt rakéta okozta. Ha a videofelvétel nyomán bebizonyosodna, hogy a szeparatistákat Oroszország haditechnikával támogatja, akkor végre lelepleződne az az "orosz hazugsághalom", hogy ők nem részesei ennek a háborúnak - fogalmazott Póti László.
Ennek nemcsak politikai, hanem nemzetközi jogi jelentősége is lenne - folytatta. Oroszország komoly hátrányba kerülne a tekintetben, hogy hogyan tudja magát elfogadtatni a nemzetközi közösségben az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Továbbá Oroszország közvetlen érintettségének bizonysága felboríthatná azt a "békemenetrendet", amelynek a lehetőségét a minszki megállapodások teremtették meg - tette hozzá a kutató.
A 2014. július 17-én történt szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Pénteken ortodox egyházi szertartás keretében tartottak megemlékezést a lázadók kezén lévő Kelet-Ukrajnában a katasztrófa áldozatairól, a legtöbb áldozatot számláló Hollandiában pedig az amszterdami Schiphol repülőtéren emlékeztek meg az róluk.

http://www.news.com.au/travel/travel-updates/never-before-seen-footage-reveals-russian-backed-rebels-arriving-at-the-wreckage-of-mh17/story-fnizu68q-1227444676268