Svájci úti társalgó az MSE Tours-szal

 2013. május 13. 20:20

Szép számú érdeklődő volt kíváncsi Urs Weber, a Schweiz Tourismus regionális igazgatójának Svájcról tartott előadására hétfő délután a Rózsavölgyi Szalonban. A nagyközönségi találkozót az MSE Tours szervezte, havonta megtartandó utazási klubja keretében.

Urs Weber gyönyörű képekkel és filmekkel kiegészített előadásában elsősorban a Svájcban meglévő és ma is élő hagyományokra, valamint az ország különböző területeinek nevezetességeire hívta fel a figyelmet. Szólt a zászlódobálás szokásáról, a spanyolétól eltérő bikaviadalokról, s a hegyvidékek és völgyek természeti szépségeiről. Külön kiemelte 3 város, Luzern, Basel és Zürich sajátosságait, programkínálatát. Pici ország vagyunk, ezért már csak az önbecsülésünk érdekében is hangsúlyozzuk „leg”-jeinket – mondta. Erre a svájci vasút bemutatásakor bőven volt is lehetősége: itt van a világ legsűrűbb hálózata, s a fejenkénti évi 2 013 km vonatozással a svájciak világrekordernek számítanak. A svájci vasút évente több mint 320 millió utasa összesen 128 millió kilométert utazik – vagyis naponta eléri a Föld-Hold távolságot, s a 291 ezer ülőhelyen akár Izland teljes lakossága elférne egyszerre. Az igazgató ízelítőt adott a svájciak számára oly fontos demokrácia mibenlétéről is, melynek fontos eleme az évi 3-4 népszavazás. Legutóbb idén februárban arról szavaztak, hogy az éves szabadságot megnöveljék-e 4 hétről 6-ra. Miután a polgárok megértették, hogy a hosszabb szabadság ronthatná az ország versenyképességét, 60 százalékuk az emelés ellen voksolt.
Urs Weber az ország bemutatásakor többször is utalt az MSE Tours kapcsolódó úti ajánlataira, melyekről az iroda képviselője később részletesebben is szólt. Az úti társalgónak nevezett találkozót nívós zenei kvízjáték zárta.