Tavaly sem kímélték a graffitisek a vonatokat

Forrás: turizmus.com

 2020. január 02. 17:28

Több millió forintos kárt okoztak a graffitisek 2020-ban is. A MÁV-START a járművek összesen tízezer négyzetméternél is nagyobb, külső és belső felületéről távolított el firkákat.

Az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható, mert egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni, de még így is jócskán akad munkája a takarítóknak. Tavaly november végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a 2019-es évhez képest mintegy ötödével kevesebb – fogalmaz közleményében a MÁV Zrt.

Mint írják, a vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer.

A rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek

Fotó: mavcsoport.hu

Speciális antigraffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni.

A MÁV arra kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni. Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek.