Téliszezon-várakozások

 2012. szeptember 16. 18:25

A hosszú távú charterek kitörlődtek a képzeletbeli téli charternaptárból, irodák által bérelt gépekkel közvetlenül csak Egyiptom, Tenerife és Tunézia marad elérhető. Az árualapot és a várakozásokat feltérképező érdeklődésünk során óvatos tervezéssel, kockázatkerüléssel, menetrendi járatokra terelt programozással találkoztunk a tour operatoroknál, akik ismét nehéz szezonra számítanak.

A csökkenő vásárlóerő nyomán szűkülő kínálat további kereslet-visszaesést és piacátrendeződést generál – jellemezhetnénk egy mondatban a téli csomagtúra-piac ördögi körét. Hol vannak már azok az idők, amikor két charter is repülte Zanzibárt Mombassa érintésével, vagy charterekkel lehetett eljutni Tanzániába, Dél-Afrikába, Mauritiusra, a Maldív-szigetekre, Mexikóba vagy Brazíliába? Most csak Egyiptom, Tenerife és Tunézia szerepelne abban a táblázatban, ami a válság előtti évben egy teljes oldalra sem fért rá. Idén végül nem indul hosszú távú charter, ami helyenként drágíthat az utakon, és könnyen lehet, hogy például Egyiptom felé tereli az utasokat, annak kedvező ár-érték aránya és kényelmes megközelíthetősége miatt.

Eltolódó hangsúlyok
Szűkül a budapesti indulású charterkínálat, és eltolódik a menetrendi járatokra rászervezett csomagtúrák irányába – erősíti meg Békefi Veronika, a Neckermann ügyvezetője. Mint mondta, egyre erősödtek az utóbbi években a speciális igények a téli szezonban is, ezért egyre különlegesebb ajánlatok és lehetőségek válnak szükségessé. A Neckermannál az érdeklődés a kulturális utazások, a magyar nyelvű idegenvezetővel programozott utak, a speciális szállodakínálat és az egyedi igényekre szabott utazási csomagok, illetve a hajóutak felé tolódott. Folyamatosan csökken a torta, amelyet még mindig sokan szeretnének szeletelni – fogalmaz találóan Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője. Túlkínálat kevés helyen alakulhat ki szerinte. Mindenki óvatos, ezt érzi Zám Tibor, a Best Reisen cégvezetője is. Az utasok az akciókat részesítik előnyben, illetve a jó ár-érték arányt keresik. Ezért például inkább kifizetik a valamivel magasabb összeget az all inclusive ellátású ajánlatokért. Rövidültek a tartózkodási idők, a 10/11 napos utak kevésbé népszerűek. A magyar utasok előszeretettel fizetnek be fakultatív programokra, viszont az átlagnál kevesebbet költenek étkezésre, szolgáltatásokra.
Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai üzletágának vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy roppant módon lerövidült a foglalás és az elutazás közötti idő, ami nehezíti a tervezést, és nagy rugalmasságot követel a szervezőktől. Ráadásul mindent az irodának kell előfinanszíroznia, a bevételek később folynak be. A Malév hiánya szerinte télen hatványozottan érződik, olcsó és praktikus lehetőség volt az utasok tengerentúli járatokra való ráhordására. Ez most költségesebbé és nehézkesebbé vált, így nem kizárt, hogy kényelmesebb és olcsóbb lehet a bécsi indulás.
A Green Travelnél is úgy látják, hogy a kockázatkerülés jegyében telik majd a tél, és azt valószínűsítik, hogy egyre több utas repül Németországból vagy Ausztriából, ahonnan rengeteg charter indul.
Nehéz télre számít a TUI Magyarország is, Andreas Hamorszky cégvezető a tavalyi tapasztalatok alapján idén úgy döntött, sem a TUI, sem a Gulet kínálatára nem jelentetnek meg magyar nyelvű nyomtatott katalógust. Alacsony a kereslet, a távoli desztinációk túl drágák a magyar piacnak.

Bizonytalansági tényezők
Nem segíti az irodákat, hogy a körülmények is kiszámíthatatlanok. A negatív tényezők között Békefi Veronika a bizonytalan árfolyamot, a charterpiac változásait és az általános hazai gazdasági helyzetet emeli ki.
Lassabban is állt össze idén az árualap, nehezebb volt a kalkuláció – mondták el Kartago Toursnál, de a téli kínálat értékesítése szeptember közepén már elkezdődik. Füri Mihályné azt említette, hogy az utasok vagy akkor foglalnak, amikor még first minute árakon tehetik, vagy az utolsó pillanatban. Az irodák a kettő között – képletesen szólva – lerágják a körmüket az izgalomtól.
Zám Tibor a fő gondot a fizetőképes kereslet folyamatos csökkenésében látja, ráadásul az utak is egyre drágábbak, az illeték néhol többe kerül, mint maga a repülőjegy. A szakember forintgyengüléstől és áremelkedéstől is tart.
A legnagyobb gondot a szezonra való felkészülésben, Komora Zoltán szerint a légitársaságokkal való egyeztetés jelentette a Dominikai Köztársaságba tervezett charterük a Travel Service-szel a kevés bérlő miatt nem valósult meg, a menetrend szerinti társaságokkal pedig lassabb volt ez a folyamat, s az ilyen a járatokkal való programozás több munkát és bonyolultabb szervezést is igényel.
Andreas Hamorszky pedig a chartereztetést a jelen gazdasági környezetben egyenesen jégpályaként aposztrofálja.
Urbantsok Gábor, az Unitravel ügyvezetője a dollár magas árfolyama miatt Thaiföld drágulását emeli ki. Nehézségként élik meg azt is, hogy évről évre emelkednek az árak Rio de Janeiróban is, a légitársasági kondíciók pedig egyre szigorodnak. Megdrágult Burma is, miközben Vietnamban és Kambodzsában nem szálltak el az árak.

Bécs vagy Budapest?
Többen is említették, hogy az indulásoknál erősödik Bécs elszívó hatása. Ez elsősorban a nemzetközi hátterű irodáknál, illetve a nyugati országrészben számottevő, s egyébként logikus következménye is a Budapestről szűkülő kínálatnak. A Neckermann például maximálisan kihasználja a mögötte álló nemzetközi konszern nyújtotta előnyöket, a Münchenből és Frankfurtból induló charterjáratokra rendkívül kedvező rárepülési opciókat szervezett a téli szezonra.
A bécsi indulások arányának növekedését várja a TUI Magyarország, főként azért, mert hihetetlenül széles kínálat érhető el kintről, és nemcsak Bécsből, hanem ráhordással Németországból is.
Szerepel nem budapesti indulás a Kartago Toursnál is, az anyacég Prágából induló chartereivel. Mint Füri Mihályné kiemelte, Bécs van ugyan a köztudatban, de a prágai indulás is praktikus, repülőtere kedvező áron és könnyen elérhető.

Mindenki másban bízik
Mindenki másban látja a jolly jokert. A Neckermann arra számít, hogy a körutazások kedveltsége nő ismét, ahol nagyon fontos a magyar idegenvezető. Ezért a téli szezonban négy úti célon is kínálnak ilyen utazásokat: Madeira, Kenya, Thaiföld, Bali. Továbbra is nagyon kedvelt a Kanári-szigetek, ahol Tenerife és Gran Canaria mellett már Lanzarotén és Fuerteventurán is kínálnak szállásokat. Növekvő érdeklődés tapasztalható náluk Közép- és Dél-Amerika, főként Brazília irányába is, valószínűleg már a négy év múlva esedékes olimpia kapcsán. Ezért itt is szélesebb kínálatot szerveztek. A legnagyobb újdonság a fentieken túl talán az, hogy idén a német Neckermann anyacég kínálatából öt közkedvelt repülős katalógus csaknem teljes kínálata érhető el magyar kód alatt a Neckermann foglalási rendszerén keresztül. Ezek a következők: Afrika és Ázsia; Karib-térség; Közép- és Dél-Amerika; Dél-Európa és Észak-Afrika; Spanyolország és Portugália, illetve a síkatalógus. Ezáltal rendkívül széles kínálatból lehet majd foglalni.
Óvatosan készül a télre a Kartago Tours, mint Füri Mihályné elmondta, nem számítanak kiugróan jó szezonra. Hazai hosszú távú charter nem lévén a jól bevált és kevésbé rizikós úti céloknál maradtak, budapesti és prágai indulással, támaszkodva az anyacég árualapjára is. Egyiptomra koncentrálnak, ahol Hurghada és Sharm el Sheikh is charterrel érhető el, illetve Monastirra és a Zöld-foki-szigetekre. Thaiföldtől idén elálltak, újdonság lesz viszont náluk Jamaica.
A Best Reisennél lesz Egyiptom, Tunézia, Tenerife, marad Thaiföld, de nem charterjárattal, és Kenyát is így programozzák. Garantált helyekkel, block seatekkel és befoglalt fix csoportokkal készülnek a többi egzotikus desztinációban (Bali, Kuba, Mexikó, Maldív-szigetek, Srí Lanka), és charterek híján növekedést várnak Madeira esetében is. A tengeri hajóutakra is fókuszálnak mostantól, weboldalaikon foglalható több hajótársaság teljes árualapja. Szeretnének minél előbb előrukkolni a nyári árualappal is, és korán megkezdeni az értékesítést. Zám Tibor szerint egyébként a 2008 óta tartó szűk esztendőknek jövőre vége lehet, de fellendülést csak 2014-re vár, idén nadrágszíj-összehúzós, koplalós télre számít.
A több lábon állásban hisz, erősödött náluk a hajóút és a repülőjegy-eladás.
Optimista viszont az IBUSZ, és emeli kapacitásait, például Indonézia, Bali, illetve Srí Lanka és Maldív-szigetek esetében. Jót tettek az utóbbi desztinációknak a Turkish Airlines járatai Isztambulon keresztül. Szintén erősíteni tervezik Mexikót, Kubát és a Dominikai Köztársaságot. Sokat várnak az egzotikus körutaktól. Viszont visszavettek a lekötésekből a thaiföldi programokban. A keresletben a hangsúly náluk a luxusutak felé tolódott.
Mihálka Róbert, a Green Travel értékesítési vezetője elmondta, speciális helyzetben vannak, hiszen a jelentős beutaztatás miatt rengeteg lekötött hellyel rendelkeznek a Turkish Airlinesnál, így jó árakat is kapnak, s a helyeket rugalmasan tudják felhasználni. Náluk Dubai és Thaiföld lehet sláger, illetve újdonságként a Maldív-szigeteket is kínálják isztambuli átszállással. Fontos hír, hogy új partnerrel a Green Travel is beszáll az egyiptomi utaztatásba, amire tavasztól erősítenek igazán rá igazán. November végétől pedig már kint lesznek a teljes nyári árualappal.
A TUI Magyarország Budapestről Tunéziát és Egyiptomot kínálja, de egyértelműen a bécsi indulásokra koncentrálnak. Adott az anyacég árualapja, melynek farvizén biztonságosan elevezhet az iroda. Bécsből száz ország érhető el piacképes árakon, például a slágergyanús Kuba, illetve a hajóutak a cég saját társaságával, a Meinschiffel. A TUI árualapjában Bécsből olyan egzotikus országokba indulnak közvetlen charterek, mint Kuba, a Dominikai Köztársaság, Maldív-szigetek, Thaiföld (Bangkok), Dubai, ezek mind elérhetők a foglalási rendszeren keresztül. Mindent összevetve hosszú távú desztinációkra a Gulet márkanév alatt 16 reptérre utaztatnak 160 verzióban, a hosszú távú desztinációkra pedig (Törökország, Tunézia, Egyiptom, Spanyolország a Kanári-szigetekkel, valamint Ciprussal együtt) 14 reptérre 71 járat indul Ausztriá­ból.
Nagyon erős árualappal készült az Unitravel, de mérsékelt kockázatvállalással – tudtuk meg Urbantsok Gábortól. A szeptember közepétől elérhető kínálatban nagy hangsúlyt kap menetrendi járatokon lekötött helyekkel a Távol-Kelet, Latin-Amerika, Tanzánia és Zanzibár. Lesznek egzotikus körútjaik (Thaiföld, India, Brazília, Mexikó, Peru, Kuba), ám ezeket már nehezebb megtölteni. Sokat várnak a hagyományosan népszerű városlátogatásoktól, és a sí is évről évre nagyon erős, főleg Franciaországban, s most Ausztria felé is intenzívebben nyitnak. Abszolút újdonság lesz Kína, és a jövő évtől az USA. A szakember túlkínálatot Indiában valószínűsít.
Érdekes nyáron vagyunk egyébként túl, ebben is mindenki egyetért. A végeredmény talán nem lesz rossz, ám egy – helyenként – elég jó előfoglalási időszak után nagy csönd következett, s csak meglepően későn, június végén indultak el a foglalások, de a főszezon dübörgött.

Charteres csatazaj
Augusztusban az a napisajtóban is megszellőztetett bejelentés borzolta a kedélyeket, hogy a Travel Service a téli menetrendi időszaktól megkezdi charterjegyeinek közvetlen, utasok felé történő értékesítését Bangkok, Phuket, Las Palmas és Tenerife célállomásokra. Farkas Attila, a Travel Service ügyvezető igazgatója akkor úgy fogalmazott, Nyugat-Európában is ez a trend, manapság már annyira kicsi az árrés, hogy sok szolgáltató rákényszerül a közvetlen értékesítésre. (Ez a magyar piacon sem újdonság, hiszen a Malév is folytatott ilyen gyakorlatot. Különösen meglepő sem lehetett, mivel a Travel Service-szel repült nyári charterek – Burgasz, Rodosz, Heraklion, Zakinthosz, Korfu – szabad helyeire eddig is lehetett közvetlenül, a fuvarozó low cost légitársasága, a SmartWings rendszerében jegyet foglalni – a szerk.)
Farkas Attila elmondta akkor azt is, továbbra is híve a tour operatorokkal történő együttműködésnek, ezt mutatja az is, hogy május végén jelentős anyagi hozzájárulással állt a 22 magyar utazási iroda közös személetformáló kampánya, a Felszállás mellé. Az ezzel ellentétes lépést az ügyvezető azzal is indokolta, hogy néhány magyar utazási iroda nem tartotta magát a megállapodásokhoz vele szemben, amit viszont nem részletezett.
Miután utóbb a Travel Service mégis elállt a közvetlen jegyértékesítés tervétől, az egész inkább az irodákkal folytatott téli chartertárgyalások kísérőjelenségeként könyvelhető el.

Fapadosok és irodák
Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a fapados háború az utazási irodák életére is kihat. Addig ez nem volt húsbavágó, amíg nem repültek rá a légitársaságok a nyaralódesztinációkra, hanem a klasszikus városlátogatásokra koncentráltak. Az utasok most viszont az alacsony ár reményében gyakran inkább befoglalnak egy olcsó repülőjegyet. Zám Tibor, a Best Reisen cégvezetôje szerint számottevő az az utasszám, amit így a fapadosok elhódítanak, ráadásul az egésznek pont az utasok lehetnek a vesztesei, hiszen nem kapják meg azt a szervizt, kényelmet és élményt, amit egy szervezett út nyújtani tud. Sőt, végül valószínűleg költségekben sem lesznek „beljebb”. A folyamat oda vezethet, hogy tovább csökken az irodák árualapja, ami a fapadosokat juttathatja további piacszerzéshez.
Minderre az irodáknak reagálniuk kell valahogy, s ez már el is kezdődött például azzal, hogy a Wizz Airrel – amely szerencsére erre nyitott is – egyre több iroda dolgozik együtt, jó tapasztalatokkal. Az együttműködésnek még szélesebb teret nyithat, amennyiben a Wizz Air megkapja a járatkijelöléseket az általa megpályázott Malév-útvonalakra.

Németh Andrea