Új helyre költözött az ország első kerékpármúzeuma

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 02. 16:16

Magyarország és a Kárpát-medence egyetlen kerékpáros múzeuma három év után új helyen, Balassagyarmat egyik legszebb klasszicista épületében, a Vármegyeházán várja a látogatókat.
2020-ban civil kezdeményezésre jött létre Balassagyarmaton az 1. Kerékpármúzeum, amelynek sokrétű gyűjteménye idén nyáron új kiállítóhelyre, a Vármegyeháza történelmi épületébe költözött.

A kiállítás teljes áttekintést nyújt a kerékpárok fejlődéstörténetéről az 1850-es évektől napjainkig.

A látogatók az őskerékpárok és velocipédek, versenykerékpárok, művészeti kerékpárok, őrült bringák, túrakerékpárok, mountain bike-ok, BMX-ek és kempingbringák, szobabiciklik és edzőgörgők mellett a magyar kerékpárgyártás történetébe is bepillanthatnak.

kerekparmuzeum

A múzeum három év után új helyen, Balassagyarmat egyik legszebb klasszicista épületében, a Vármegyeházán várja a látogatókat

Fotó: 1. Kerékpármúzeum

A kilenc teremben a kiállított járgányokon kívül további, a kerékpározáshoz kapcsolódó gyűjteményeket is láthatunk: biciklilámpák, biciklicsengők, pumpák, kerékpárnyergek, kerékpáros versenymezek és sapkák, dísztárgyak és kerékpáros cipők mutatják be a biciklis közlekedés és sport történetét.

kerekparmuzeum

Megnézhetjük az egyedi, óriás méretű könyvet is, amely a kerékpárok fejlődéstörténetét dolgozza fel Leonardo da Vinci 1492-ben készült vázlataitól napjainkig

Fotó: 1. Kerékpármúzeum

Itt nézhetjük meg azt az egyedi, óriás méretű könyvet is, amely a kerékpárok fejlődéstörténetét dolgozza fel Leonardo da Vinci 1492-ben készült vázlataitól napjainkig. Az egyedileg készült, különleges kötet, amelyből egyetlen példány létezik, a Nagy Biciklis Könyv címet kapta.

 

Múzeum a gyűjtők kincseiből

Olexa Miklóstól, a múzeum alapító-tulajdonosától megtudtuk, hogy az intézmény ötlete 2019 nyarán született meg, amikor Balassagyarmaton haladt át a Tour de Hongrie kerékpárverseny.

kerekparmuzeum

A kiállítás teljes áttekintést nyújt a kerékpárok fejlődéstörténetéről az 1850-es évektől napjainkig

Fotó: 1. Kerékpármúzeum

„Ebből az alkalomból három gyűjtő néhány muzeális kerékpárt állított ki a rajthely közelében. Meghívtam őket egy beszélgetésre, amelyből kiderült, hogy Magyarországon sokan foglalkoznak kerékpárok és hozzájuk kapcsolódó tárgyak gyűjtésével, restaurálásával. Vannak, akik több száz kerékpárral rendelkeznek, ám hely hiányában sokszor méltatlan körülmények között kénytelenek tárolni a sok esetben komoly muzeális értéket képviselő tárgyakat. Ennek hatására döntöttem úgy, hogy a gyűjtők kincseire alapozva, civil kezdeményezésként létrehozom a múzeumot” – mondta el az alapító.

kerekparmuzeum

Gyűjtők kincseire alapozva, civil kezdeményezésként hozták létre a múzeumot

Fotó: 1. Kerékpármúzeum

Időközben az is kiderült, hogy a balassagyarmati Magyarország egyetlen biciklis múzeuma – legközelebb Csehországban és Ausztriában működik hasonló –, ezért az intézmény az 1. Kerékpármúzeum nevet kapta.

 

Ipoly-völgyi látogatóközpont

A kerékpáros múzeum – szorosan együttműködve a helyi kulturális intézményekkel, múzeumokkal és a többi, turizmusban érintett szervezettel – az Ipoly-völgy és Balassagyarmat turisztikai látogatóközpontjaként is működik, ahol a térség történelmi-kulturális látnivalóiról és aktív túralehetőségeiről egyaránt tájékoztatják a látogatókat.