Most jó lenni kerékpáros turistának a Fertő tónál

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 19:56

Szálloda, panzió, vendégház, étterem, sörház, kocsma, borozó, kiállítóhely is büszkén viseli a "kerékpárosbarát" matricát a Fertő tó térségében. Bringára pattantunk, hogy megismerkedjünk néhány elkötelezett helyi szolgáltatóval, akik szívesen látják a két keréken érkező vendégeket.

Ha ránézünk a kerékpárosbarát szolgáltatók országos térképére, az egyik legsűrűbben pöttyözött térség a Fertő tó környéke. Ehhez nem lett volna elég az, hogy az elmúlt években sok állami és települési forint jutott a térség kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztésére, kellett hozzá néhány nagyon lelkes helyi vállalkozó és civil is, akik között többen megszállott bringások, míg mások „csupán" ráéreztek az aktív kikapcsolódás iránt megmutatkozó, fokozódó keresletre – derült ki azon a kétnapos tanulmányúton, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szervezett a közelmúltban a sajtó munkatársainak.

„A Fertő tó térségében különösen sok a kerékpárosbarát szolgáltató, csak ezen a környéken 35-40 ilyen helyet jegyzünk a MAKETUSZ Kerékpárosbarát applikációjában" – büszkélkedett Pénzes Erzsébet, a szövetség elnöke a minősítés és az új alkalmazás bemutatása során.

 

Hasznos applikáció bringásoknak

A tavaly ősszel útjára indult és országszerte immár több mint 600 kerékpárosbarát szolgáltatót jegyző Kerékpárosbarát applikációban azonban nem csak azok a helyek szerepelnek, ahol szívesen látják a két keréken érkezőket. Tartalmazza a vízvételi helyeket, a szervizpontokat, a közmosdókat, az e-bike töltési lehetőségeket, a kerékpárboltokat és -kölcsönzőket, és persze a pihenőhelyeket, azaz minden olyan információt, ami hasznos lehet az úton lévő bringásoknak. Ezeket a pontokat ráadásul felhasználóként mi magunk is gyarapíthatjuk az appon keresztül bejelentve, amely ennek köszönhetően egyfajta közösségi alkalmazásként folyamatosan bővül.

Kerékpáros pihenő a Tómalomnál, Sopron szomszédságában

Fotó: MAKETUSZ

Az applikáció ezenfelül segítségünkre van a túránk megtervezésében is: különböző, a hazai kerékpáros útvonalhálózatot megjelenítő alaptérképek és térképrétegek közül választhatunk Az egyes rétegek más-más plusz információval egészítik ki az alaptérképet, például a hőtérkép funkciót bekapcsolva megnézhetjük, hogy az elérhető kerékpáros útvonalakat mennyire intenzíven használják a bringások – sorolta Coates Ádám, a Kerékpárosbarát projektvezetője.

 

Szolgáltatók, akik szeretik a kerékpárosokat

Az első napra betervezett kerékpártúránkat sajnos elmosta az egész napos áztató eső, így jobb híján kisbusszal vágtunk neki, hogy megismerkedjünk a környék kerékpáros szolgáltatóival.

Kis csapatunk bázisa a fertődi Rábensteiner Panzió, Apartman és Kávézó volt, ahol a vendéget nem csak vetett ággyal és kalóriadús reggelivel várják. A Fertődön csupán átkerekező bringásoknak is erősen ajánlott ide betérni a ház elképesztő teaválasztéka és nagyon finom cukrászsüteményei miatt, ha energiapótlásra vágynak. A tulajdonos, Rábensteiner Viktor már a kilencvenes évek óta elkötelezett támogatója a kerékpáros turizmusnak. Mivel maga is szenvedélyes bringás, nem lepődik meg azon, ha egy vendége éjszakára a szobájába szeretné tolni a kerékpárját, némely járgány ugyanis egy autó értékével vetekszik – árulta el.

Az ilyen kérés teljesítése természetesen nem elvárás egy szolgáltatóval szemben, aki a minősített kerékpárosbarát címre pályázik,  az viszont kritérium, hogy garantálja a vendég biciklijének biztonságos tárolását, legyen pumpája, egy alap szerszámkészlete (ezt egyébként a MAKETUSZ-tól ingyen kaphat), elsősegélycsomagja, biztosítson ingyenes ivóvízvételi lehetőséget és lássa el kerékpáros információs anyagokkal is a hozzá betérőket – fejtették ki a szövetség munkatársai.

Két kerékpárosbarát szolgáltató: Rábensteiner Viktor és Horváth Ernő

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A sarródi Rozália Vendégház tulajdonosának is hosszú kerékpáros múltja van, 1999-ben az egyik alapítója volt a Pannon Pedál Egyesületnek. Horváth Ernő két szép régi parasztház felújításával alakított ki takaros vendégházakat a falu főutcáján, közvetlenül a kerékpárút mellett. Az egyik házban nagyobb alapterületű, családbarát apartmanokat lehet kivenni, pár éve pedig – a Kisfaludy-program támogatásával – a szálláshely egy igényes berendezésű, de hagyományőrző épülettel bővült, amelyet már kifejezetten a kerékpáros turisták igényeihez igazítottak, miután nyaranta ők teszik ki a vendégek 70 százalékát. Ezért került mosógép is mindegyik lakrészbe, hogy a többnapos bringatúrán részt vevő vendég reggel tiszta sportruházatban tudjon továbbhajtani – mesélte a tulajdonos. Idei tervük, hogy egy régi színből kerékpáros fogadóbázist alakítanak ki.

A Rozália Vendégház új épületét kifejezetten a bringások igényei szerint alakították ki

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Innen Mekszikópusztára (ma hivatalosan Fertőújlak) vezetett az utunk a Fertő tájon át. A szikes tavakon élő vízimadarak életének remek megfigyelőhelye a Fertőújlak határában álló Borsodi-dűlő kilátó. Mellette találtunk egy bringás pihenőt, amely ottjártunkig nem szerepelt a Kerékpárosbarát appban, így a gyakorlatban is alkalmazva a korábban hallottakat, egy fotó kíséretében azonmód beküldtük, és azóta már rögzítették is az applikációban.

Kollégánk a Fertő-táj madarait lesi a Borsodi-dűlő kilátóból

Fotó: turizmus.com

Az egzotikusan csengő Mekszikópuszta nevet – a Mexikóban császárrá koronázott Habsburg Ferdinád Miksa főherceg emlékére – az Esterházy-család adta hajdan ennek a területnek. Aztán a vasfüggöny mögé került, és egészen a '90-es évekig csak engedéllyel volt látogatható. Az egykor elszigetelt település lakóinak nagy része ma betelepült német, akiknek keze nyomán kivirult a falu. Itt üzemelteti a korábban húsz évig Ausztriában dolgozó Takács Krisztián és felesége a Mekszikópusztai Betérő nevű hangulatos vendéglőt, amely eredetileg gabonatárolónak épült. Szép időben nagyon sok osztrák nyugdíjas kerekezik át ide, hogy a teraszon elfogyasszon egy Jókai-bablevest vagy sült halat. Büszkeségük a kiváló magyar borokat felvonultató vinotékájuk, ottjártunkkor is éppen borkóstolóra gyülekeztek a szomszédos településekről ide sereglő magyar vendégek.

Szűkebb csapatunk a Mekszikópusztai Betérőben, a hely tulajdonosa, Takács Krisztián fekete pólóban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Vacsorára Hegykőn, a Tornácos Házba vártak bennünket, amelynek konyháját a környék legjobbjának tartják, ezen a pénteki estén is telt ház volt az étteremben. Minőségi szemlélettel készítik az ételeiket, az alapanyagokat főként helyi termelőktől szerzik be. A nekünk tálalt csicsókakrémlevest zöldfűszeres kecskesajttal és sült céklával bolondították meg, a kacsamell dödöllével, mézen futtatott körtével és gombával érkezett és mindezt házi ropogós sült túrógombóc koronázta meg.

A Tornácos Ház pazar túrógombóca már a látványával elcsábít

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A Tornácos épületében szálloda és wellnessrészleg is van, helyben lehet hagyományos és elektromos biciklit kölcsönözni, s a kerekezőket ezen a nyáron már utcai pavilonnal is várják majd, ahol gyorsan elfogyasztható, street food ételeket kínálnak számukra – tudtuk meg Hospely József tulajdonostól.

A napot a nemrégiben nyílt Szentkői Sörház fertőhomoki látványfőzdéjében zártuk, amelyben egy testvérpár, Kovács Gergely és Zétény álma öltött testet. A fiatalemberek nagy lelkesedéssel meséltek a sörkészítés folyamatáról a csillogó rézüstök mellett, amelyek az utcáról is hívogatóak a hatalmas üvegablakokon át. Jelenleg háromféle sört (Münchner Helles, Blonde Ale és American Ipa) készítenek, de további fajtákkal is kísérleteznek.

Kovács Zétény sörfőző mester mesél a Fertőhomokon készülő sörökről

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az indusztriális stílusban berendezett sörház megszületése igazi családi összefogás eredménye, az édesapjuk készítette például a fa ülőbútorokat. Bringatárolójuk pedig egészen látványos, stílusosan kerékpár formájú és sörszínű lesz – ígérték.

 

Tekerés az esőben

Bár az eső másnap reggel is szemerkélt, úgy tetszett, hogy kegyesebb lesz hozzánk az időjárás, így Vissi Andrásnak, a MAKETUSZ turisztikai szakértőjének túravezetésével elszántan csatlakoztunk a Sopron-Tómalom-Fertőd útvonalon 40 km-esre tervezett szezonnyitó kerékpáros túrához. A térségben egyébként 16 kijelölt tematikus kerékpártúra-útvonal van, például olyan beszédes nevűek, mint a Széchenyi-örökségtúra, a Kékfrankos kör, a Vasfüggöny túraút vagy a Bányaút.

Indulás Sopronból

Fotó: MAKETUSZ

A Pisztrángkör Egyesület jóvoltából elektromos rásegítésű bringákat kaptunk, és mint megtudtuk, ők kombinálják is az aktivitásokat, a tájat jól ismerő szakvezetőikkel kerékpáros és kenus túrákra is indulhatnak a hozzájuk fordulók.

Az e-bike nyergében könnyedén gyűrtük le a Soproni-hegység magaslatait az erdei utakon, majd átvágva a hegyen megérkeztünk Fertőrákosra.

Erdei utakon is tekertünk a Soproni-hegységben

Fotó: MAKETUSZ

Aki erre kerekezik, feltétlenül álljon meg a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínháznál. Javaslom, hogy először sétáljon fel kőfejtő felső peremén végigfutó tanösvényre, ahonnan megcsodálhatja a Fertő tóra és a környékre nyíló panorámát.

Kilátópont a kőfejtő tetején

Fotó: MAKETUSZ

Onnan leereszkedve a mélybe, a sziklakolosszusok között megbújó barlangszínház mellett őslénytani bemutató is vár bennünket – miután lefotózkodtunk a fejünk felett „úszó" őscápával és persze beálltunk egy rekonstruált cápaállkapocsba a tűhegyes fogak közé, a zeneteremben néhány taktust is meghallgathatunk.

A rekonstruált őscápa (fent) és cápaszáj (balra lent) is népszerű szelfipont

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Tovább Balfra a domboldalakra telepített szőlőültetvények között kanyargó kövesút vezetett, de az újra erőre kapó esőben nemigen tudtuk élvezni a táj megnyugtató szépségét. A település központjában azért ki nem hagytuk volna, hogy megkóstoljuk a szép Zsolnay-porcelánnal díszített kút savanyúvizét, a hely amúgy kedvelt bringás pihenőpont.

Szőlőültetvények mellett vezet a kövesút, ahonnan biciklizés közben rálátni a Fertő tóra

Fotó: MAKETUSZ

Az utána következő Csárda Természetvédelmi Központnál egészen le lehet sétálni Fertő tó partjára, ugyan csak egy csatornányi szélességet láttunk belőle a vizet eluraló nádas miatt. Az oktatóközpontban játszva hozzák közelebb a Fertő-Hanság élővilágát, a fejünk felett egy egész vadlúdcsapat „repked" és a megfelelő gomb megnyomásával gágog is, boncolható itt bagolyköpet is, a terepasztalon társasjáték, az interaktív falon kirakók, tapogatók szórakoztatják a betérőket.

A Fertő élővilágával játszva lehet megismerkedni a "Csárda" oktatóközpontban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Innen tovább aztán leszakadt az ég, és a legközelebbi kerékpárosbarát helyre, a fertőbozi Vincellér Vinotékába már csuromvizesen érkeztünk. Így egy cseppet sem tiltakoztunk, amikor a szervezők lefújták a túra hátralévő szakaszát, és hívták a felmentő kisbuszt, hogy visszaszállítson fertődi bázisunkra. Ott aztán egy-kettőre helyre tett bennünket egy forró zuhany, no meg az Esterházy-kastéllyal éppen szemközt található Gránátos Étterem sűrű, ízes gulyáslevese és frissen sült, csodás házi túrós rétese.

Fröccs és szörp is van a Vincellér Vinotékában

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka