Több mint száz kerékpár a Közlekedési Múzeum új kiállításán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 23:14

Több mint száz kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás fejlődését és mai stílusait a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Bringára váltva című időszaki kiállítása péntektől az Északi Járműjavító dízelcsarnokában.

Az új tárlat bemutatja az egyre népszerűbb jármű térhódítását itthon és külföldön, betekintést ad a kerékpárversenyzők életébe, megismerteti a látogatót a kerékpáros történelem legrégibb és legújabb csúcskategóriás darabjaival, és ízelítőt ad a hazai tókerülő kerékpárutakról és a világkörüli kerékpáros expedíciókról is.

A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak: magángyűjtemények legjobbjait, például egy eredeti Favoritot 1959-ből és egy Rappa hajtómű-váltós kerékpárt 1935-ből. Találkozhatnak a Specialized S-Works Tarmac országúti kerékpárral vagy az egyedi építésű Dózsával is. Mindemellett a tárlat bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is bemutatja és a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia  sem marad ki a kerékpáros kiállításból.

 

Korszakalkotó kerékpárok

A kiállítás különleges, korszakalkotó kerékpárokat is bemutat: az 1860-as évekből fennmaradt Michaux pedálhajtású kerékpár mellett több nagykerekű velocipéd is szemügyre vehető. Találkozhatunk egy olyan járművel is, amelyet egy vízvezetékszerelő mester alakított át, hogy nagyobb rakományok szállítására is alkalmas legyen, továbbá egy áruszállító triciklivel is, melyen szintén speciális kialakítást figyelhetünk meg.

A Bringára váltva című tárlat a kerékpározás fejlődését mutatja be

Fotó: Szikora Zsombor (MMKM)

 

Megtekinthető az 1950-es évek jellegzetes Robusta férfi kerékpárja, amelyet az angol Philips mintájára gyártottak közel 30 éven keresztül. Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is, amelynek alkatrészei még egyeznek a liszenc-típus jellemzőivel. A Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja a gyűjteménynek, melyet az 1970-es évek elején készített alkotója diplomamunkaként, valószínűleg a Csepeli Kerékpárgyár Camping típusai által inspirálva.

 

 

Interaktív programok

A Bringára váltva kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.

 

Rendhagyó programok a Múzeumok Éjszakáján

A Neumann János emlékév kapcsán rendhagyó programokkal készül a múzeum, a látogatók különleges utazáson vehetnek részt, amely Neumann János világába kalauzolja őket. Mindeközben megismerhetik azt is, hogy milyen hatással van az informatika világa a modern kerékpárok tervezésére.

Az Északi Járműjavítóba egy különleges F1A típusú nosztalgiavillamossal is érkezhetnek aznap a látogatók, amely egész éjjel a Festetics utca és az Északi Járműjavító között menetrend szerint közlekedik a BKK jóvoltából.

.