A vízparti bringázás a nyári favorit

Forrás: turizmus.com

 2023. június 22. 13:18

Imádjuk a tavak körüli túrákat, de az emelkedők sem riasztanak vissza bennünket. A Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó mellett rajongunk a Duna-parti kerékpározásért és szívesen tekerünk a Margitszigeten is – derül ki a KOMETA social média csatornáján adott válaszokból.

Honfitársaink kedvenc nyári mozgásformái között van a kirándulás és a kertészkedés, de a legtöbben a biciklizés mellett tették le a voksukat, amikor a KOMETA korábbi reprezentatív kutatásában arról kérdezte a magyarokat, hogy mit szeretnek sportolni leginkább a meleg hónapokban.

A múlt hónapban pedig arra a kérdésre kereste a választ az EOLO-KOMETA Cycling Team hazai névadó szponzora, hogy melyek a magyarok kedvenc biciklis útvonalai.

A social média csatornákon adott válaszok alapján a Balaton a legnépszerűbb a hazai bringázók körében, a válaszadók mintegy harmada (32%) itt kerekezik a legszívesebben. Tihany, Balatonfüred és Keszthely külön kiemelkedik a mezőnyből. A Balaton-kör kerékpárral körülbelül 210 kilométer, de hajózással akár könnyíthetünk a túrán, ha nem tekernénk le a teljes távot vagy kihagynánk a meredek szakaszokat.

A második legkedveltebb kerékpáros útvonal a Tisza-tóhoz (14%), hazánk második legnagyobb tavához vezet az Alföldre. A nagy kör 95, a kis kör 70 km, de természetesen útközben lehet és érdemes is leszállni a kerékpárról, hiszen számos helyen megpihenhetünk. Poroszlón többek közt hatalmas édesvízi akváriummal vár a Tisza-tavi Ökocentrum, illetve bármikor beiktathatunk egy-egy csobbanást a tóban a fürdésre kijelölt területeken.

A dobogó harmadik fokán a Velencei-tó áll (8%), amelyet könnyed, 33 kilométeres körrel kerülhetünk meg kerékpárral. A környék szintén hemzseg a kulturális és természeti látnivalóktól.

A hazai tókörök tehát lázba hoznak bennünket – a válaszadók több mint fele (54%) ide indulna elsőként bringával!

A hazai bringások több mint fele különösen szeret vízparton biciklizni

Fotó: 123rf.com

A dobogóra ugyan már nem került fel Szilvásvárad (3,5%), de az idilli kis bükki üdülőhely is sok válaszadó kedvence. A Duna-parti kerékpározás vagy a Budapest szívében található Margitsziget is igen népszerű. A lankák és emelkedők szerelmesei közül sokan a Mátrára és a Nyíregyháza–Tokaj útvonalra szavaznak.

A tavakkal pedig soha nem érjük be! A Sopron melletti Fertő tó partján is szívesen kerékpározunk (a tavat körbe is kerülhetjük Ausztrián keresztül, ugyanis a nagyobb része itt található), de a Kaposvár környéki Deseda-tó is kedvelt úti cél.

A listára felkerültek továbbá olyan útvonalak is, mint a Wenckheim kerékpárút, amely az idei évben elnyerte az Év Kerékpárútja címet. A Békéscsabát körülölelő túra 30 kilométer hosszan fut, olyan kastélyok mellett, amelyek az egykori Wenckheim családhoz tartoztak (például Szabadkígyóson vagy Pósteleken).

Budapest környékén Szentendre vonzza a válaszadókat leginkább, de Visegrád vagy Zebegény környéke is közkedvelt túraútvonalnak számítanak.

 

A profi kerékpáros tanácsai a nyári bicajozáshoz

Mindegy, hogy tóparton vagy lankákon tekerünk, nem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartunk: bukósisak, lámpák, szerszámok, pótbelső és természetesen innivaló mindig legyen nálunk. De ne feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről sem – javasolja Fetter Erik, az EOLO-KOMETA Cycling Team kerékpárosa.

Ne csak az arcunkat, hanem a teljes testünket kenjük be és használjunk vízálló fényvédőkrémet, hiszen a melegben könnyen leizzadhatunk, és így elég lehet kevesebbszer bekenni magunkat. Felhősebb időben se keljünk útra fényvédő nélkül, hiszen nyáron igencsak változékony lehet az időjárás.

A terhelés kapcsán a fokozatosságra int Erik. Ha pl. a Balaton megkerülését tervezzük, akkor az előtte lévő hetekben igyekezzünk minél gyakrabban kisebb távokat tekerni. A nagy hőség miatt az autósok sokszor kevésbé figyelmesek, így nyáron Erik szerint a kerékpárosoknak még a megszokottnál is körültekintőbbnek kell lenniük, a sisak viselete pl. kánikulában is kötelező.