Tourinform-kiválóságok: kerékpárral az 50 hektáros ópusztaszeri Emlékparkban

Forrás: turizmus.com

 2023. június 21. 14:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark területén 1999. május 31. óta üzemel Tourinform iroda. Hosszú évekig a Rotunda épületében, a Feszty- körkép előcsarnokában lévő kisméretű, ablaktalan helyiségben álltak a látogatók rendelkezésére a munkatársak, majd 2021 áprilisában, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. együttműködésével és támogatásával, megvalósult „Az ópusztaszeri Tourinform iroda áthelyezése, szolgáltatásbővítése” című projekt.

Az iroda frekventált helyre, a főbejárathoz költözött

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

Az iroda frekventált helyre, a főbejárathoz költözött, így az érkező vendégek első kézből informálódhatnak. A konténerirodák között az országban egyedülállóan három konténert (front office, back office, szociális helyiség) építettek egybe.

Modern, kényelmes irodák jöttek létre, így nemcsak a vendégfogadás feltételei felelnek meg a 21. század elvárásainak, hanem a munkakörülmények is jelentősen javultak.

A pályázat keretében számos új szolgáltatást is bevezettek, és bővítették a munkatársak számát is, ma már négyen dolgoznak az irodában.

Modern, kényelmes irodák jöttek létre

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

A konténerirodák között az országban egyedülállóan három konténert építettek egybe

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

 

Egyediségek, helyi értékek

Az ópusztaszeri Tourinformban dolgozó kollégák a munkaidőn túl szívesen vesznek részt olyan tevékenységekben, amelyek több szállal kötődnek a turizmushoz.

Családtagjaikkal vagy egyénileg rendszeresen tesznek kisebb-nagyobb kirándulásokat az ország közelebbi és távolabbi részeiben, így saját tapasztalataikat is beépítik a magyar és a külföldi látogatók célirányos tájékoztatásába.

A Rotunda épülete

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

Az iroda dolgozóinak változatos összetétele, egymást kiegészítő, gyakorlatias hozzáállása lehetővé teszi, hogy a különböző igényekkel érkező vendégek már a turisztikai attrakció előszobájának számító irodában komfortosan érezzék magukat.

A kollégák több ponton is kapcsolódnak Ópusztaszerhez: vannak, akik a környéken születtek és jó ideje dolgoznak az irodában, mások a tanulmányaik vagy képzésük révén erősítik a helyi munkaközösséget.

 

Tourinform-arcélek

A fotón balról jobbra Szász Gabriella, Csillag Istvánné, Ferencziné Kovács Éva és Ormos Bálint

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

Ferencziné Kovács Éva, irodavezető

2004 óta dolgozik a Tourinform-hálózatban. Elhivatottságával, precíz munkavégzésével, segítőkészségével arra törekszik, hogy a vendégek elégedetten távozzanak. Számára a jó irodai légkör és a csapatmunka elsődleges.

Csillag Istvánné, turisztikai munkatárs

Hét éve a Tourinform Ópusztaszer csapatának a tagja, leginkább a front office feladatok az erősségei. Gyakorlatias, előrelátó. Mindig nagyon kedves, szót ért a fiatalabb és idősebb látogatókkal is. Bármilyen felmerülő probléma esetén a megoldásra fókuszál.

Szász Gabriella, turisztikai munkatárs

2021 óta dolgozik az irodában, leginkább a back office feladatai, az adminisztráció és a nagy türelem az erőssége.

Ormos Bálint, turisztikai munkatárs

2022 óta az iroda back office munkatársa. Történelem és magyar tanári végzettségével kimagasló a kommunikációs feladatok, lektorálások elvégzésében, idegen nyelvű anyagok összeállításában.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Az ópusztaszeri Tourinform iroda országos jelentőségű látványosságokat ajánl az idelátogatóknak.

Árpád-emlékmű, Ópusztaszer

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

A történeti hagyomány szerint – a Vereckei-hágón való átkelést követően – Árpád fejedelem és a többi magyar vezér itt,

a jelenlegi Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén ejtették meg az ország „szerét”, vagyis itt kezdték meg az államszervezői munkát.

Az Emlékpark körépülete ad otthont Feszty Árpád monumentális panorámaképének, amely a magyar honfoglalás felemelő pillanatát örökítette meg romantikus felfogásban az utókor számára.

Részlet Feszty Árpád monumentális panorámaképéből

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

A falumúzeum hiteles időkapszulaként szemlélteti a fiatalabb generációk számára, hogyan éltek a déd- és ükszülők.

Az Emlékpark szomszédságában található az izgalmas Csillagösvény Labirintus, valamint a közeli Szeged is számos látnivalóval várja a turistákat.

Szentes-dónáti szélmalom, Ópusztaszer

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

 

2023-ban kihagyhatatlan

Száraz időben érdemes igénybe venni a Tourinform iroda kerékpárkölcsönző szolgáltatását, mellyel mobilisan, környezetkímélő módon, mégis időhatékonyan lehet felfedezni az Emlékpark 55 hektáros területét.

Gyógynövénykert

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

A kerékpárokkal a látogatók rövid idő alatt eljuthatnak a 19. századi parasztportáktól a honfoglaláskori jurtákig, vagy a Körtvélytó mentén kerekezve bepillantást nyerhetnek a tiszai hal- és fafeldolgozás mesterségeibe.

Ezt követően megérkezhetnek a középkori Szer monostorának romjaihoz és a rekonstruált szerzetesi gyógynövénykerthez.

A középkori Szer monostorának romjai

Fotó: Tourinform Ópusztaszer

A bringákat nemcsak az Emlékpark területén lehet használni, az Alföldi Kéktúra útvonala mentén egészen a Tiszáig tekerhetnek el az ide látogatók.