Új rekord: közel 70 millió utas a frankfurti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2019. január 14. 13:33

Új utasforgalmi rekordot állított be a legforgalmasabb német repülőtér: több mint 69,5 millió utas fordult meg a terminálokon.

Nyilvánosságra hozta az üzemeltető Fraport a Frankfurt Airport tavalyi utasforgalmi adatait: 2017-hez képest 7,8%-kal, vagyis ötmillió fővel nőtt a forgalom tavaly. Az utasszám bővülése új járatok indulásának, illetve járatsűrítéseknek köszönhető.

A repülőtér igazgatótanácsának elnöke, Stefan Schulte azt emelte ki az eredményekkel kapcsolatban, hogy korábban még soha nem történt ekkora utasszám-növekedés egyetlen év alatt. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy a forgalombővülés számos kihívást is magával hozott a reptér és a légitársaságok számára, amelyekre megoldást kell találni.

A Fraport portfoliójába tartozó nemzetközi repülőterek is jelentős forgalombővülést regisztráltak tavaly. Szlovéniában a Ljubljana Airport (LJU) 7.7 százalékos növekedéssel 1,8 millió utast szolgált ki. A csoporthoz tartozó két brazil reptér forgalma 7%-kal, a 14 görög repülőtéré pedig 8,9%-kal nőtt. Lima repterének forgalma 7%-kal, a kínai Xi’ané 6,7%-kal emelkedett, míg a két bolgár érdekeltség, Burgasz és Várna esetében 12,2%-os volt a bővülés.

A két abszolút rekorder azonban a szentpétervári Pulkovo 12%-os plusszal, valamint a törökországi Antalya légi kikötője 22,5%-os forgalombővüléssel.

A Fraport által üzemeltetett repülőterek

Fotó: Fraport