A magyar borokat és Budapestet dicséri több észak-európai lap

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. november 29. 14:39

A Magyar Turizmus Zrt. sajtótanulmányútjának eredményeként fővárosunk új oldalait bemutató cikkek jelentek meg Finnországban.

Az ANNA című életmódmagazin újságírója arra bíztatja olvasóit, hogy ne csak a hagyományos látnivalókat válasszák Budapesten: nézzenek várost Tuk Tuk-kal, kerékpáros riksával, hallgassanak klezmer zenét, ismerkedjenek meg a legújabb helyi divattervezők kreációival és látogassanak el retro holmikat áruló butikokba is. Közben persze ne hagyják ki a történelmi fürdőket, este pedig irány a szórakozó negyed: a romkocsmák és alternatív klubok.

Ugyanezen a tanulmányúton vett részt a KESKISUOMALAINEN napilap újságírója is, aki november 23-án egész oldalas cikkben számol be hasonlóan pozitív élményeiről, kiemelve a Gellért fürdőt és a Nagycsarnokot is. A két cikk több, mint 1 millió olvasóhoz jutott el északi rokonainknál – a túra további részvevőinek cikkei pedig tavasszal várhatóak.

A svéd sajtó „nagyágyúi” az elmúlt napokban szinte egymással versengve publikáltak hazánkról pozitív hangvételű turisztikai cikkeket, élménybeszámolókat:

A legnagyobb napilap, a Dagens Nyheter utazási rovatának november 20-i két oldalas cikke az „Időtlen, trendi Budapest”-ről tudósít, kiemelve a régi és új, hagyományos és nemzetközi vonzerők nagyszerű keveredését. Ír a Bródy Házról, a Bródy Stúdióról – amelynek egyik tulajdonosa svéd –, bemutatja az új szórakozóhelyeket (Akvárium, romkocsmák, borbárok, Michelin-csillagos éttermek), valamint a fiatal divattervezők alternatív butikjait.

Az Elle magazin svéd kiadásában a lap legismertebb bloggere, Elsa Billgren publikálta saját útikalauzát „Budapest legjava” címmel. Elsa szeptemberben töltött egy hosszú hétvégét Budapesten, amelyről az elle.se-n közölt blogjának 6 gazdagon illusztrált posztjában számolt be. Most pedig a lap nyomtatott kiadása a számára kedvenc helyeinek listáját is összeállította. Ezek között van a Várnegyed, a Károlyi kert, az Andrássy út, az Állatkert és jó néhány étterem, bár, eldugott kis kávézó. Természetesen a gyógyfürdők és a használtcikk-piac sem maradtak ki.

A második legnagyobb országos napilap, a Svenska Dagbladet a Michelin-csillagos séf, Clara Grabe tollából közölt egész oldalas elemzést a magyar borokról, köztük a külön elemzett aszú mellett új és érdekes száraz fehérborokról is. Clara Grabe magyar kedvencei: két tokaji furmint, egy aszú és egy villányi Pinot Noir – valamint bónusznak a különleges magyar aperitif, az Unicum.

A svéd sajtó fenti cikkeinek elkészítéséhez is a Magyar Turizmus Zrt. észak-európai képviselete biztosította a szakmai információkat, adatokat.