A Vajdaságban rejlő turisztikai lehetőségek

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 08:10

A Turizmus Bulletin 2021. évi 2. számában megjelent „A Magyarország és Szerbia közti határ menti turisztikai projektek hatása a Vajdaság turisztikai fejlődésére című tanulmányban Tőzsér Anett tárta fel a régióban bekövetkezett változásokat, valamint a fejlődés további szükséges lépéseit.

A határmenti régiók fejlesztése előnyös lehet a magyar turizmus szempontjából is, hiszen számos, a magyar történelemhez, kulturális és vallási örökséghez kapcsolódó attrakció a jelenlegi országhatáron kívül található, a fejlesztési projektek ezáltal a magyar kultúra korszerűbb, élménytelibb megismeréséhez is hozzájárulhatnak.

 

A Palicsi-tó

Fotó: 123rf.com

A szerző a régió fejlődését a 2014-2020 közötti európai uniós támogatási ciklus szerb-magyar határ menti turisztikai projektek vizsgálatán keresztül követte nyomon, majd primer kutatás keretében a projektekben érintett szakértőkkel készített interjút. Az eredmények alapján a szerző a határ mint turisztikai termék koncepció kialakítási és együttműködési lehetőségeit vázolta fel.

A kutatásból kiderült, hogy a 2014–2020 közötti európai uniós támogatási ciklusban számos határ menti település (pl. Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Palics, Zombor, Nagykikinda, Zenta, Óbecse, Törökbecse) vett részt a fejlesztési projektek megvalósításában.

A szerző hangsúlyozza, hogy kisebb méretű települések számára az Európai Unió által nyújtott turisztikai források jelentős fejlődési, kitörési lehetőséget hordoznak magukban. Alkalmat teremtenek egy-egy község, város életterének javítására, együttműködések létrejöttére – áll a tanulmányban.

A járványhelyzet azonban a szerb-magyar régiót érintő projektek teljesítését is nagyban befolyásolta. Előfordult, hogy az érintett turisz­tikai projektek tervezett kezdését el kellett elha­lasztani a projektben foglalt vállalások teljeskörű megvalósítása érdekében.

A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.