Akár a nappalinkban is lehet saját erdőnk a WWF mobilalkalmazásával

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 16:02

A WWF Magyarország ÉnErdőm mobilalkalmazásával bárki létrehozhatja saját virtuális erdejét, és kipróbálhatja az erdő ellenálló képességét segítő erdészeti megoldásokat, valamint megismerkedhet a klímaváltozás által érintett állatfajokkal is.

Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával kifejlesztett WWF ÉnErdőm alkalmazás megmutatja, hogyan lesz egy homogén, fajokban szegény és a klímaváltozásnak kitett gazdasági erdőből változatos, fajgazdag és ellenálló, természetes erdő. A kiterjesztett valóságra (augmented reality – AR) épülő technológiai megoldás segítségével a felhasználók erdőszegélyt hozhatnak létre és facsemetéket ültethetnek, vizesélőhelyet alakíthatnak ki, madárodúkat telepíthetnek, és nyomon követhetik, ahogy erdejük egyre változatosabb és természetesebb lesz – mutatja be az új appot a WWF Magyarország.

Nemcsak maga az erdő, de a benne élő állatok és növények is megérzik a klímaváltozást: vannak, akiknek kedvez és vannak, akik számára akár végzetes is lehet. A játék második részében ilyen fajokkal ismerkedhetnek meg a felhasználók, és megtippelhetik, hogy melyik faj nyertese, illetve vesztese a klímaváltozásnak.

Az ÉnErdőm alkalmazással megalkothatjuk a saját erdőnket

Fotó: 123rf.com

 

„Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen felismerik, milyen hatásokkal van a környezetünkre a klímaváltozás. Arról azonban még sokat kell tanulnunk, hogy ezekre a kihívásokra hogyan készüljünk fel. Ezen a játékon keresztül mindenki kaphat egy kis ízelítőt abból, hogy mekkora szerepe lehet a változatosságnak, a természetes sokszínűségnek az erdők egészségének és az erdőklímának a megőrzésében" – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője, a projekt magyarországi tevékenységeinek koordinátora.

Az applikációt a Közép- és Kelet-Európában alkalmazott klímabarát erdészeti módszereket segítő Climaforceelife projekt keretében fejlesztette ki a WWF Magyarország.