Itt ünnepelhet a hétvégén Budapesten, térkép a helyszínekkel, programok

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 18. 12:05

Mától több mint 20 helyszínen várja az érdeklődőket a Szent István Nap rendezvénysorozat. A nemzeti értékekre építő programelemek mellett a hazai kulturális értékeket is előtérbe helyező műsorok is várják mindazokat, akik augusztus 18-20. között megfordulnak az ünnep fővárosi helyszínein.

A Vörösmarty téri Csárdafesztiválon a tradicionális hazai gasztronómia ínycsiklandó ételeit magyar nóta és népzenei előadások fűszerezik.  Összesen mintegy 150 ételkülönlegességet lehet megkóstolni. Ezen a helyszínen olyan ismert együttesek muzsikálnak, mint Szalonna és Bandája, Lakatos Mónika és zenekara, a Göncöl zenekar vagy a Cimbali Band. A hazai ízekért mindenképp érdemes átsétálni az immár a gyalogosok előtt is megnyitott Lánchídon a budai oldalra, a Várkert rakparton kialakított Magyar Ízek Utcájába is, ahol az Ország Tortája is megkóstolható.

Az Alkotmány utcát kell felkeresniük azoknak, akik a Szent Jobb és Aranyvonat kiállítást szeretnék megcsodálni. Az impozáns kocsiszerelvényről itt írtunk bővebben.

Kreatív és értékteremtő programokkal várják a magyar divat-és formatervezők a Divat & Design Fesztivál vendégeit a Millenárison. Ugyanitt kapott helyet a Művészkert, egyedi zenei produkciókkal, filmvetítéssel és érdekes beszélgetésekkel.

A Divat & Design Fesztivál a Millenárison lesz megtalálható

Fotó: Szent István Nap / Facebook

 

A nemzet elmúlt ezer évének sorfordító döntéseit mutatja be a budai Várban megtekinthető Hősök útja programsorozat, melynek révén hét magyar hős történelmi tetteit ismerhetik meg az érdeklődők hagyományőrző egyesületek és színészek segítségével, 10-15 perces jelenetekben. Szintén a budai Várban kapott helyet és a Szent István Nap ideje alatt ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe. A mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével megrendezett népművészeti fesztiválon az idén is számtalan táncos és zenés színpadi produkciót tekinthet meg a nagyérdemű.

A Mesterséges Ünnepe is várja a vendégeket

Fotó: Szent István Nap / Facebook

 

A főváros emblematikus helyszínének számító Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében ezúttal egy idilli komolyzenei piknikkel várják a vendégeket a Szent István Nap szervezői. A Panorama Classicalon a méltán híres, illetve kevésbé ismert klasszikus és jazz zenei alkotásokat a lámpafüzérek meghitt fénye, kényelmes babzsákfotelek és persze Budapest egyik legszebb panorámája teszi még meghittebbé.

De azok sem maradnak koncert nélkül, akik a klasszikus zene helyett inkább a kortárs könnyűzene legkülönfélébb műfajait részesítik előnyben. A Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit olyan sztárok fellépésével várja, mint Charlie, Demjén Ferenc vagy a Neoton Família. A Műegyetem rakparton, a Road Movie Live keretében pedig Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Lord és a Tankcsapda áll színpadra.

Az Erzsébet téri Szabadrét Fesztivál azoknak nyújt szórakozást, akik az elektronikus zenéért és a természetközeli élményekért egyaránt rajonganak: az ismert magyar dj-k mellett 360 fokos fotózás, tűzzsonglőrök, festőprogram fogadja a látogatókat. Új programhelyszín idén a Vigadó tér előtti Vigadó Piano, amely elsősorban a bárzene kedvelőit szeretné megszólítani.

Természetesen a gyermekek sem maradnak szórakozás nélkül. A gyerekprogramok központi helyszíne idén is a Varázsliget. A Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig húzódó területen a legfiatalabb korosztály képviselői és az idősebbek is várják mesekiállítással, cirkuszi játszóházzal, bábszínházzal, bűvész- és tűzzsonglőr-előadással.

A Varázsliget a gyerekeket várja a Városligetben

Fotó: Szent István Nap / Facebook

 

A programokkal kapcsolatos részletek és további hasznos információk megtalálhatók a Szent István Nap honlapján, illetve a rendezvénysorozat hivatalos mobilalkalmazásában.

A Szent István Nap programhelyszínei

Fotó: Szent István Nap