Kulisszatitkok a Szent István Nap Kenyeréről – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 12:29

A hagyomány és innováció találkozásaként ismét megrendezték a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét. A győztes kenyeret Heim Endre, a Heim Sütöde tehetsége alkotta meg, aki Borbás Marcsit, a Szent István Nap nagykövetét is beavatta a fortélyokba.

A Heim Sütöde Dunabogdány csodás Duna-partján található, itt alkotta meg Heim Endre a Szent István-napi győztes kenyeret idén. Egy videóban Borbás Marcsival beszélgetett arról, hogy mit is tudhatunk a 2023-as nyertes termékről.

Kiderült többek között, hogy a kenyér megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.

Idén Heim Endre durum kenyere lett a 2023-as Szent István napi kenyér

Fotó: Heim Sütöde

 

Ez egy durum kenyér, tehát nagyságrendileg 75 százalékban durumlisztet és 25 százalékban BL 80-as kenyérlisztet tartalmaz.

A kenyérnek különleges jellemzője az is, hogy hosszan, 16 órán át kelesztik egy speciális hűtőben, ami magasabb hőfokon működik, mint az otthoni hűtők. Endre magyarázata szerint ez a hosszabb, hűvösebb kelesztési folyamat még fermentáltabb, könnyebben emészthető és rendkívül ropogós kérget eredményez.

Az idei Szent István-napi kenyeret az államalapítás napján, nemzeti szalaggal díszítve lehet megvásárolni az ország számos pontján.

A Magyar Ízek Utcájában augusztus 18. és 20. között mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megkóstolja a 2023-as Szent István napi kenyeret. A standokon a Magyar Pékszövetség versenyének másik két díjazott terméke is kapható lesz, az idei Innovatív kenyér és a nyertes Sétáló Sütemény.

Heim Endrével, a 2023-as Szent István-napi kenyérverseny győztesével Borbás Marcsi, az idei rendezvénysorozat nagykövete beszélget a videóban: