Bébibumm Bőszénfán – 80 újszülöttel gyarapodott a vadaspark

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 16. 12:34

Bár minden évszakban népszerű turisztikai célállomás a Zselic mélyén megbúvó Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm, aki a rendkívül gazdag és sokszínű tájvédelmi térség újszülöttjeire kíváncsi, annak májusban érdemes ellátogatni a káprázatosan szép vadparadicsomba.

Ezerháromszáz hektáron több mint 200 állat, köztük 300 vaddisznó, 150 muflon, 50 őz várja látogatókat a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Kampuszának Bőszénfai Vadasparkjában és Szarvasfarmján.

Ezen belül most nyolcvan újszülött, köztük húsz törpekecske-gida, vízibivaly, parlagi szamár, emucsibe, hidegvérű csikó gyönyörködteti az oda látogató felnőtteket, gyerekeket, kisgyermekes családokat. De gyakori, hogy a biológiatanárok a vadasparkban tartanak órát a kaposvári iskolásoknak.

Május a legmozgalmasabb hónap a vadasparkban. Az állatgondozóknak a néhány hetes apróságok és anyjuk adja a legtöbb, legigényesebb, legféltőbb munkát, merthogy az állatok egy részére jellemző „téli étvágytalanság után” különösen nagy odafigyelést követel a takarmánybevitel.

Állatsimogatás Bőszénfán egy korábbi sajtóbejárás alkalmával

Fotó: Vajk Brigitta/tirizmus.com

A hatalmas állatlátogató és állatsimogató helyek között csendes kisbusz, traktor lovaskocsi szállítja a látogatókat, az egyes helyszíneken felkészült és lelkes szakemberek adnak tájékoztatását ez egyes állatfajok legfontosabb jellemzőiről, ez idő tájt az újszülött apróságok felnevelésének mindennapi feladatairól. Akiket egyébként már kiskoruktól hozzászoktatnak a látogatókhoz.

Ennek következményeként például a kecskefélék, őzek, szarvasok, kiscsikók, szamarak már jó barátként, bátran hagyják és várják el a simogatást, etetgetést.

Kaposvár és a Zselicség turisztikai értékeit tekintve Bőszénfa a top 3-ba tartozik. Azért is mert jól megközelíthető, a túrázók számára szállítás szempontjából a látogatóhelyek akadálymentesítettek, és látássérültek is szívesen keresik fel a vadasparkot – tudtuk meg a Kaposvár Tourinform-iroda vezetőjétől.

„Diplomatákat is vittem már Bőszénfára, akik az elegáns ruhájukat a kocsiba dobva, a kisgyerekekhez hasonlóan, ingujjra vetkőzve, órákon át simogatták, babusgatták a kedves állatokat” – jegyezte meg Májerné Bocska Ágnes.