Erdély egyik ékkövének szánják a felújított gyalui várkastélyt

Forrás: MTI

 2023. december 19. 12:50

Befejeződött a gyalui várkastély felújítása Erdélyben, az épület újra teljes pompájában idézi több évszázados múltját, és a tervek szerint a jövő év tavaszán megnyílhat a látogatók előtt.

Megtörtént a Nagy Elek mecénás üzletember által alapított Erdélyi Hagyományok Alapítvány tulajdonában levő, Kolozsvár melletti gyalui várkastély műszaki átadása – közölte az alapítvány.

A felújítási munkálatok 2018-ban kezdődtek meg az ADD Concept és a Kvadrum Axis cégek közreműködésével. A teljes projekt értéke meghaladja a 30 millió lejt, ami a román kormány által kiírt európai uniós pályázatból, a magyar kormány támogatásából, valamint a Nagy Elek által alapított és elnökölt alapítvány több mint 3 millió eurós hozzájárulásából adódott össze.

Megújult a gyalui várkastély Erdélyben

Fotó: Erdélyi Hagyományok Alapítvány

 

A felújítás jövőre a kastélypark rendbetételével folytatódik egy 2,15 millió eurós pályázat keretében elnyert projekttel, amelyből megtörténik a várkastély szomszédságában található római castrum rendezése is. A kastély a tervek szerint multifunkcionális kulturális központként ismét Erdély egyik ékkövévé válhat. Egyúttal cél az is, hogy a várkastély Kolozs megye és Erdély fontos idegenforgalmi célpontjává váljon, megjelenítve az épületegyüttes évszázados történelmi szerepét, és élővé téve a több tájegység – Kalotaszeg, Mócvidék – találkozásából fakadó sajátos kulturális értékét.

A gyalui Rákóczi-Bánffy kastély története a 13. századig nyúlik vissza, amikor az erdélyi püspökök Kolozsvártól nyugatra húzódó, kiterjedt uradalmának egyik központjaként már egy udvarházat említenek itt az írott források.

Tavasztól látogatható a több száz éves múltú várkastély

Fotó: Erdélyi Hagyományok Alapítvány

 

A mai épületegyüttes legrégebbi részei a XV. század első felében itt felépült püspöki várból származnak, melynek reprezentatív épülete volt egy későgótikus palota, kápolnával együtt. Ezt a palotát modernizálta 1500 táján Hunyadi Mátyás unokatestvére, Geréb László püspök, és építtette át az akkor divatos reneszánsz stílusban.

A kastély mai, négyszögletes alaprajza, sarkain a hengeres tornyokkal az 1540-es években jött létre, amikor a török előretörése miatt Statileo János, az egyik utolsó középkori erdélyi katolikus püspök egy modern várat építtetett ki.

A tervek szerint a felújított műemléket 2024 tavaszán adják át ünnepélyes keretek között.