Elzász közeledik

 2010. november 24. 12:23

Először tartott workshopot Ausztriában a 26 francia régió legkisebbike, Elzász. A hétfői bécsi workshopra Szlovákiából és a Francia Idegenforgalmi Hivatal vezetőjének, Elisabeth Parragh-Patakinak a meghívására Magyarországról is érkeztek utazási irodai dolgozók és újságírók. Mint a megnyitón elhangzott, a francia szakemberek hisznek a régió turisztikai vonzerejében, amit természetesen marketing eszközökkel is segítenek – Bécsben például jelenleg egy nagyszabású plakátakciót folytatnak.

A régió turisztikai vonzerőit Frédéric Fleckinger, a Tartományi Turisztikai Hivatal promóciós menedzsere mutatta be. Ezek közül különösen három város: Strasbourg, Colmar és Mulhouse nevezetességeire - utóbbiban például a Bugatti Múzeumra - hívta fel a figyelmet. A romantikus szépségű Colmar nem csak a New York-i Szabadságszobrot alkotó Bartholdinak szentelt múzeumáról híres, de itt van a kiváló termékeiről ismert borvidék központja is. A bortermeléshez kapcsolódóan természetesen szó esett a gasztronómiáról is: 27 vendéglős rendelkezik Michelin Guide csillaggal. További turisztikai vonzerőt jelentenek a várak, kastélyok – Európában itt a legsűrűbb a kastélyhálózat -, hátterükben a Vogézek hegyvidékével és nemzeti parkokkal. UNESCO elismerésekben sem szűkölködik a régió: a Vogézek északi részében található nemzeti park bioszféra rezervátum, míg Neuf-Brisach kastélya a Világörökség része.
A Világörökséghez tartozik az Európai Unió itt található számos intézménye miatt Európa fővárosaként emlegetett Strasbourg belvárosa is. Mint a város Idegenforgalmi Hivatalát képviselő Christine Harter elmondta, már dolgoznak azon, hogy a védettséget egy további városnegyedre is kiterjeszthessék. Nem csak Strasboug, de egész Elzász a kerekezők paradicsoma: 1 350 kilométeres úthálózat áll a tekerni vágyók rendelkezésére. A régió jövőre újabb turisztikai attrakciókkal bővül. Áprilisban a Münster-völgyi Gunsbachban Sajtház, Roppenheimben pedig egy nagy outlet centrum nyílik. Wingen-sur-Moderben a híres ékszerész, René Lalique múzeumát adják át, a Voegtlinshoffenben felépülő 4 csillagos szállodakomplexum különlegessége pedig a borterápia lesz. 2011-ben megindul a Rajna-Rhone közötti TGV gyorsvasút: naponta 6 járat lesz Strasbourg és Lyon között.
A Lonely Planet által 2010-ben a világ egyik legjobb desztinációja címmel kitüntetett Elzászba a turisták 60 százaléka kifejezetten a régió hagyományos építészete, borkultúrája és gasztronómiája miatt érkezik. Elzászt évente 11 millió turista keresi fel, s a 24 millió vendégéjszakából 10 milliót kereskedelmi szálláshelyen töltenek. A szállodákban 2008-ban 5,8 millió vendégéjt regisztráltak, ezek 38 százaléka külföldi vendéghez kötődött. A legtöbb külföldi Németországból és Belgiumból érkezik, de jelentős az olasz, svájci, brit és holland turisták száma is. A legnagyobb érdeklődés Strasbourg és az ún. borvidék iránt mutatkozott. A régió megközelítéséhez a workshopon is kiállító airberlin-NIKI a hetente 12-szer közlekedő Bécs - Baden-Baden járatát ajánlja. (Az egyszeri út jelenleg 29 euró, de várhatóan januártól megemelkedik az ár a Németországban bevezetendő új biztonsági illeték miatt.) Budapestről a Swiss bázeli járatával érhető el Elzász, vagy a Malévval együttműködésben repülő German Wings-szel Stuttgartból, a Lufthansával pedig Frankfurtból.
További információ: http://www.tourisme-alsace.com/